În cursul zilei de azi, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a luat decizia de a le demite pe ambele directoare ale Liceului ”Callatis” din Mangalia.
Potrivit inspectorului șef Mihai Sorin, s-a decis încetarea detașării celor două cadre didactice și începerea unei misiuni de audit prin care vor fi verificate documentele contabile.
Iată care a fost prima reacție a elevilor constănțeni, reprezentanți ai AEC:
”Victorie pentru AEC și pentru elevii din Mangalia!
În urma demersurilor efectuate de Asociația Elevilor din Constanța, directoarea Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia a fost demisă. După nenumărate minciuni, directoarei i s-a depus plângere penală pentru luare de mită, iar în urma unei comisii de verificare stabilite în Consiliul de Administrație al ISJ Constanța, s-a decis demiterea directoarei Daniela Diaconu.
Este momentul să luăm inițiativă si să luptăm pentru drepturile noastre
Dacă în liceul tău sunt strânși bani de către școală, pentru xerox sau pentru orice altceva, te rugăm să ne scrii și vom opri împreună fenomenul!”
Este încă o victorie clară obținută de Asociația Elevilor. De-a lungul anilor, aceștia au demonstrat că, dacă sunt uniți și au solicitări în conformitate cu legile, reprezintă o forță.
Muncă asiduă a Asociației Elevilor
Este important să reamintim câteva dintre acțiunile Asociației Elevilor din Constanța.
În urmă cu 7 luni, AEC a depus plângere penală pe numele ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu. De asemenea, i-au cerut demnitarului de mai multe ori demisia!
În vara anului trecut (în 26 iulie), membrii AEC au pichetat Casa de Cultură din Constanța, unde se desfășurau alegeri pentru biroul politic județean al PNL, cu participarea lui Ludovic Orban și Florin Cîțu. Elevii au discutat cu cei doi lideri liberali, cărora le-au cerut să asigure rectificarea bugetului în vederea asigurării finanțării pentru decontarea transportului intrajudețean în conformitate cu legea. Premierul de atunci, Florin Cîțu, le-a promis elevilor rectificarea. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ca urmare, AEC a depus o plângere penală de abuz în serviciu împotriva lui Cîțu.
Elevii au protestat și față de conducerea Primăriei Constanța. La finele anului 2020, reprezentanții AEC au participat la ședințele Consiliului Local, au formulat puncte de vedere pertinente și au intrat în polemică deschisă cu primarul Vergil Chițac în privința intenției acestuia de a acorda doar bursele sociale, nu și celelalte tipuri de burse stabilite în lege. Primarul a amenințat o elevă că ar putea să se aleagă cu o plângere penală pentru presiune împotriva unor aleși ai statului. Conduita lui Vergil Chițac a generat critici masive în presa locală și pe rețelele de socializare.
Și Consiliul Județean Constanța a intrat în vizorul AEC, anul trecut, în privința decontării transportului pe rutele intrajudețene pentru elevi. AEC a atacat în instanță o hotărâre adoptată de aleșii județeni, conform căreia decontarea urma să se facă doar în situația în care Guvernul va acorda fondurile necesare. Elevii au reușit să obțină suspendarea hotărârii în mod definitiv.
Tot în luna decembrie a anului trecut, elevii au trimis la București 2 pachete care conțineau scrisori cu doleanțele lor si două nuiele destinate ministrului Sorin Cîmpeanu, dar si prim-ministrului Nicolae Ciucă, într-un efort de a atenționa statul că drepturile elevilor trebuie respectate.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta