Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Real și imaginar între știință și religie

Published

on

Știința și religia, pe cât de antagonice, pe atât de întrepătrunse. Pe această temă, Dr. Iulian Rusu de la Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iași, a susținut conferința REAL ȘI IMAGINAR ÎN ȘTIINȚĂ ȘI TEOLOGIE în cadrul Cercului de Istoria și Filosofia Religiilor „Mircea Eliade”, coordonat de Pr. Lect. Dr. Ioan Dura de la Facultatea de Teologie – Universitatea “Ovidius” – Constanța,

Derulată într-un cadru accesibil, abordarea temei a stârnit interes atât în rândul cadrelor didactice cât și în rândul studenților, mai cu seamă pentru că sfera teologică era abordată de un inginer. Cu alte cuvinte, referate biblice au fost susținute cu argumente științifice. Fără a intra în detalii de specialitate, dr. Ioan Rusu a demonstrat că imaginarul și realul pot coexista în spațiu și timp. Doar că acolo unde știința nu poate articula un răspuns, acesta poate fi oferit de religie.

Exemplu concludent a fost oferit participanților prin incapacitatea științei de a demonstra ce a fost înainte de timp și ce anume a generat Big Bang–ul. Doar viziunea religioasă poate da răspunsuri, însă elocvent pentru știință este un Dumnezeu susținător și generator a tot ce există.  De asemenea,  religia susținută de argumente științifice are mult mai multe șanse să devină mod de abordare în cercetările fie teologice, fie științifice. În acest sens a adus în discuție ceramica de China – Bone China, cea care prin naturalețea și suplețea ei este precursoare a studiilor de implantologie medicală de succes, tocmai pentru că prin amestecul de elemente (praf de os și lut) ne duce cu gândul la referatul biblic al creației.

Un alt punct interesant al întâlnirii a fost prezentarea publicației științifice European Journal of Science and Theology, pe care Dr. Iulian Rusu o editează, aceasta fiind indexată în Web of Science, una din puținele reviste cu caracter interdisciplinar (știință-teologie) din România.

Advertisement
usr

Prezent la conferință, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a pus accent pe necesitatea continuării dialogului dintre știință și teologie ca parte esențială a nevoii de cunoaștere.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Contributor, autor de opinie. Liliana Naclad este lect. Dr. la Univ Ovidius – Constanța. A debutat în presa locală la 20 de ani și a fost pentru scurt timp colaborator TVR 1. Este specialist PR, cu un doctorat în media pe discurs religios. A coordonat Biroul de Presă din Arhiepiscopia Tomisului și a fost consilier in departamentul Cultural al Consiliului Județean Constanța, apoi numită director de Cabinet al Prefectului, de unde a intrat în spațiul privat. Pentru că este absolventă de studii academice post-universitare ale Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, cu licența în Teologie – Istorie, autoarea are un background de analist atent al vieții socio-politice și religioase românești. Actualmente pe lângă coordonare unui centru de dezvoltare pentru copii, predă de 13 ani și Comunicare audio-vizuală, Imagologie și Etica jurnalismului la masterul de Strategii de Comunicare al Facultății de Teologie din Constanța, precum și Fundamentele comunicării și discipline din sfera planinngului familial la Asistență Socială.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions