Voucherele de vacanță vor intra în circuitul turistic al României. Măsura a fost introdusă în programul de guvernare al Guvernului Nicolae Ciucă după ce au fost eliminate de guvernul Cîțu la începutul acestui an de. Reintroducerea tichetelor de vacanță sunt rodul unor îndelungi discuții între reprezentanții mediului de afaceri și cei ai Guvernului. Touroperatorii spun că legiferarea ar trebui să vizeze o perioadă de minimum cinci ani, cu alocarea anuală a sumelor de la bugetul de stat, întrucât “o asemenea decizie, pe termen lung, va asigura continuitate şi predictibilitate”.
„Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.“, se arată în propunerea făcută de Federația Patronatelor din Turismul Românesc și cuprinsă în programul de guvernare 2021-2024.
Voucherele de vacanță se emit, începând cu 1 ianuarie 2022, doar pe suport electronic, notează într-un proiect de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, în vederea acordării voucherelor de vacanţă, pentru personalul bugetar, începând cu 01 Ianuarie 2022. Proiectul este semnat de printre alții și de președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), filiala Constanța, Mircea-Titus Dobre.
„Vă supunem atenției propunerea de legiferare, formulată în baza art. 64 din Legea nr. 62/2011 a Dialogului social de către membrii noștri – Federația Patronatelor din Turism – singura structură patronală reprezentativă pentru sectorul turism, care angajează peste 73.000 de salariați, însemnând 37% din forța de muncă angajată în acest sector.
Propunerea de legiferare se referă la acordarea voucherelor de vacanță începând cu 1.01.2022 pentru sectorul bugetar și are în vedere efectul benefic asupra industriei turismului din România. Practic, aplicarea acestei măsuri în trecut a permis organizarea unei vacanțe folosind infrastructura de turism națională pentru circa 1.000.000 de salariați din sistemul public, având beneficii atât pentru companiile din sectorul turism, cât și beneficii de sănătate fizică și emoțională pentru beneficiarii voucherelor și familiile lor.“, se arată într-o adresă adresată de UGIR.
Inițiatorul Legii privind acordarea tichetelor de vacanță, fostul ministrul al Turismului, Mircea-titus Dobre, salută decizia coaliției de guvernare de a prelua propunerea UGIR și FPTR de reintroducere a voucherelor de vacanță. Numai că, spune Dobre, cel care a venit cu ideea acestor tichete de vacanță în urmă cu mai mulți ani, reintroducerea voucherelor de vacanță trebuie se materializeze printr-un într-un act normativ ce trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial până la sfârșitul acestui an.
„Având în vedere faptul că actuala Coaliție PSD-PNL-UDMR a preluat în programul de guvernare propunerile UGIR și FPTR pentru sectorul turism și, poate cel mai important, cel referitor la reintroducerea voucherelor de vacanță, putem spune că se acordă o foarte mare importanță acestui sector de activitate vitregit în 2020 și 2021 de pandemie și de lipsa măsurilor, ce trebuiau să îi ajute pe toți investitorii din acest domeniu, și nu numai. Este un pas important, dar ne uităm cu foarte mare atenție ca toate aceste propuneri să se transforme în acte normative. Poate cea mai importantă din aceste măsuri este reintroducerea voucherelor de vacanță. Acest lucru trebuie să se materializeze printr-un într-un act normativ ce trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial până la sfârșitul acestui an, tocmai pentru ca aceste vouchere să fie bugetate și să devină active de la momentul aprobării legii bugetului de stat. Menționam că UGIR și FPTR au transmis către Guvern propunerea de modificare a actualei legislații.“, a declarat Mircea-Titus Dobre.