Politica
Referendum fără noimă la Eforie. Cum să atragi mai mulți oameni la vot?
Published
9 ani agoon
În a doua jumătate a lunii trecute, primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a organizat o conferință de presă în care a anunțat că a dat în judecată Compania Națională Apele Române și că dorește organizarea unui referendum pentru a trece administrarea plajelor și falezelor în subordinea Primăriei. Inițial nu s-a știut dacă Guvernul va aproba organizarea unui referendum dar, în urma unei ședințe care a avut loc în această săptămână, s-a stabilit că acest lucru este posibil. Așadar, la Eforie va fi organizat un astfel de eveniment răsunător, care va atrage, în mod inevitabil, mai mulți oameni la vot. Dar care va și prelungi foarte mult votarea, existând chiar riscul ca mulți dintre cei care preferă să voteze după amiaza să nu-și mai poată exercita acest drept. Și, după cum se știe foarte bine, persoanele vârstnice sunt primele care își exercită dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineții. Tinerii, care de regulă au opinii diferite în ceea ce privește candidații, ajung la vot spre seară, de cele mai multe ori. Rămâne însă de văzut câți oameni se vor prezenta la vot.
Cât de legal este acest referendum?
Am încercat să studiem puțin legea pentru a vedea în ce măsură cererea primarului Brăiloiu este legală și am aflat următoarele dispoziții. “Referendumurile locale sau cele județene pot fi, la rândul lor facultative și obligatorii. Cele facultative organizate pentru probleme de interes deosebit din unitatea administrativ-teritorială iar cele obligatorii sunt organizate pentru modificarea limitelor teritoriale ale unității administrativ-teritoriale. Organizarea și desfășurarea referendumurilor se pot face oricând. (…). Referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităților administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale. Rezultatele referendumului local privind modificările unităților administrativ-teritoriale, precum și cele ale demiterii primarului sau a consiliilor locale sunt obligatorii. Rezultatele referendumurilor locale, ce au ca obiect consultarea cu privire la diverse probleme de interes local deosebit, sunt facultative.”
Prin lege, Apele Române administrează plajele și falezele
Pe de altă parte, potrivit legii, plajele și falezele sunt proprietatea statului român, care are Compania Națională Apele Române drept administrator. Adică, prin lege, administrarea plajelor aparține CN Apele Române. Așadar, acest lucru este imposibil să fie modificat printr-un referendum. Singura soluție pentru a schimba lucrurile este modificarea legii. Dar despre asta nu a fost și nici nu poate fi vorba! O lege o poți schimba doar dacă inițiezi un referendum la nivel național! La conferința de presă despre care am menționat mai devreme, primarul Brăiloiu a anunțat că a dat în judecată CN Apele Române, doar că instituția nu a primit nici o citație, așa că dubiile sunt cât se poate de valabile. Potrivit purtătorului de cuvânt al CN Apele Române, Marieta Iorga, “Până la această oră, instanța de judecată nu ne-a trimis nici o citație din partea Primăriei Eforie”. Astfel încât apare, foarte discret, o întrebare: a dat primăria Eforie în judecată compania Apele Române?
Opiniile localnicilor sunt cât se poate de clare
Am încercat să află opiniile mai multor oameni pentru a lua pulsul evenimentelor. Iată ce au postat pe Facebook oameni simpli, care nu-și doresc altceva decât ca orașul lor să arate bine, iar turiștilor să le fie drag să se cazeze aici. Iacob Gabriela: “Aș fi de acord cu referendumul dacă acesta ar fi pentru binele orașului și locuitorilor săi, dar să vrei referendum acum, în prag de alegeri locale, nu. Asta pentru că distrage omul de la punctul principal: pleacă sau nu actualul Primar. Primar care nu a avut grijă de locuitorii orașului și nici de oraș. Eu aș întreba cu ce bani ar putea întreține și reface plajele din sud si nord, când în atâția ani (12) nu a fost în stare țină curat orașul nostru până nu a mărit taxele. Taxe, taxe și iar taxe. Unde sunt banii noștri? Deci, nu referendum!”
Talal al Sud: “Actualul primar nu face nimic altceva decât să distragă atenția oamenilor. Nu cred că suntem așa de incapabili încât să punem botul la momeala lui. De ce nu organizați acest eveniment în altă zi? Până acum, domnule primar, ce ați făcut? 12 ani ați făcut aceeași continuitate de prosteală pe față. De ce? De când sunteți primar numai distrugeri ați adus la Eforie”
Daniel Bereș: “Dacă ar fi să ne gândim la cum au fost administrate fondurile locale până acum, mai precis în scopuri private și aproape nimic pentru avantajul locuitorilor, interesul primar al actualului primar în subordonarea plajelor de către primărie nu ar însemna decât bani în plus pentru aceleași interese personale, cu girul celor chemați la referendum. Cine garantează că banii obținuți din administrarea plajelor ar aduce un beneficiu simțitor orașului? “
Candidații la Primărie sunt mai tăcuți
Am dorit să aflăm părerea contracandidaților lui Ovidiu Brăiloiu la Primăria Eforie vizavi de acest subiect. Am sunat până ne-am plictisit, am lăsat mesaje peste mesaje, doar-doar se va găsi cineva dornic să-și expună părerea. Zadarnic, însă! Singura care ne-a răspuns a fost Doina Abdula, candidat din partea PMP Eforie. “Referendumul este organizat prea din scurt…și cam prea vrea să distragă atenția populației de la alegeri! Până vede cetățeanul cele trei buletine de vot plus buletinul cu referendumul mi se pare cam mult! Se putea face altă dată, cu explicațiile de rigoare din partea administrației publice…de se vor la UAT Eforie plajele, avantajele pentru stațiune, pentru populație, dar și obligațiile ce se impun! În principiu sunt de acord cu preluarea plajelor de UAT Eforie în cazul nostru dar trebuie clarificată legislația în această privință!…Sunt atâția ,,doritori” de plaje, mai ales acum, când este amenajată, că te întrebi, și pe bună dreptate, ,,de ce acum?” Prin plaje trebuie să înțeleagă cetățeanul că este vorba și de faleze și de porțiunea intermediară falezelor!”
Celorlalți, fie nu le pasă de ce anume se întâmplă, fie nu doresc să-și bată cuie în talpă în plină campanie electorală. Este dreptul lor și, după cum este și normal, ce se va întâmpla în oraș, va fi și meritul lor!
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!