Echipamentele IT, medicamentele, mobilierul, mașinile, carburantul pentru parcul auto și produsele de birotică vor fi cumpărate pentru toate instituțiile statului, începând cu anul viitor, în sistem centralizat de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură care va fi înființată în perioada următoare. În același timp, vor fi modificate mai multe reglementări privind contestarea licitațiilor, printre care cele referitoare la termene și taxe, scriu, în exclusivitate, jurnaliștii de la profit.ro.
Aceeași sursă transmite că autoritățile statului pentru care ONAC va derula achiziții sunt clasificate în două categorii, cea a utilizatorilor principali – instituții centrale sau organisme din subordinea acestora – și categoria utilizatorilor secundari ai sistemului centralizat de achiziții, în care sunt incluse autoritățile contractante ce nu fac parte din prima categorie.
Potrivit draftului, în urma procesului de achiziție centralizată va rezulta un contract cadru, dar care va putea fi utilizat ulterior pentru noi contracte încheiate printr-o aplicație a ONAC. Utilizatorii acestui sistem vor putea încheia, prin intermediul aplicațiilor electronice ale ONAC, noi contracte pe baza acordurilor-cadru centralizate, inclusiv să stabilească operatorii economici cu care vor încheia înțelegeri subsecvente, cu sau fără reluarea licitației.
Cu 30 de zile înainte de începerea procedurii de atribuire centralizate, Oficiul va informa utilizatorii secundari, iar aceștia vor putea cere în cel mult 15 zile să fie excluși. Procedura de atribuire centralizată va fi derulată, astfel, pentru toți utilizatorii principali și pentru cei secundari care nu au cerut excluderea, mai scrie profit.ro .
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta