Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Video

REM, un spectacol magnific despre copilărie și visare la SEAS 2023

Published

on

Trupa AICI Constanta la SEAS

Ropote de aplauze au stârnit cei 25 de adolescenți constănțeni care au jucat în spectacolul REM, după Mircea Cărtărescu, la SEAS 2023, în Parcul Arheologic. Trupa AICI Constanța împlinește anul acesta 10 ani de la înființare. Sunt actori amatori, recrutați pe bază de fler, tupeu, carismă și zvâc, din liceele constănțene, de coordonatorul trupei, regizorul Tiberiu Roșu. Anul acesta au jucat de-a dreptul profesionist pentru publicul matur de la SEAS, reușind să vândă mai multe bilete decât se aștepta Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, inițiatorul și sufletul Stagiunii Estivale. Privind acești tineri talentați, simți că teatrul constănțean are un mare viitor.

Tiberiu Roșu: ”Sunt coordonatorul trupei Aici Constanța, de zece ani. Anul acesta împlinim zece ani de la înființare. Generațiile se schimbă de la un an la altul. Anul acesta a fost generația cu cei mai mulți, punând faptul că au fost și instrumentiști anul acesta în spectacol, 25 de persoane, 18 actori, restul instrumentiști. Și am vrut să fie un spectacol fresh. De aia este și muzica live în spectacol, pentru că asta dă prospețime spectacolului. Nu am vrut să fie un spectacol pe un stick, o muzică pe o bandă, pentru că mi s-a părut că s-ar rupe din atmosfera aceea autentică.

Piesa aceasta, REM, a lui Mircea Cărtărescu, de fapt este o compilație din mai multe proze de-ale lui Mircea Cărtărescu. Ea a fost propusă și în anii trecuți, însă nu m-am încumetat să fac dramatizarea, pentru că mi s-a părut destul de stufos și greu textul de înțeles. Dar am considerat că anul acesta dinamica se potrivește cu povestea, mulți dintre ei fiind copii. Și atunci am zis să mergem puțin în urmă, în amintirea a ceea ce a însemnat, pentru fiecare dintre noi, copilăria: copilăria de la bloc, copilăria de la țară, copilăria noastră, personală. Copiii au posibilitatea să viseze mai mult decât adulții. Cu cât înaintăm în vârstă, cu cât suntem adulți, devenim mai realiști și mai cu picioarele pe pământ. Și ne rupem de visare, ceea ce ei o au. Cam despre asta este spectacolul.

Într-un fel se lucrează cu un adolescent. Pentru că adolescenții au altă dinamică, au o altă energie, trebuie să-i cunoști, trebuie să fii prieten cu ei, trebuie să le înțelegi poveștile de viață, trebuie să-i înțelegi pe ei, cum sunt, și modul de lucru trebuie să fie așa cum sunt ei, pe ei. Să-i pui pe ei în valoare. La preselecții vin în fiecare an 50-60, chiar și 100 de candidați, din care aleg… zece. După asta mă orientez: după tupeu, după carismă, după zvâc, să nu fie timizi.”

Preselecțiile se anunță de regulă în școlile constănțene și pe rețelele sociale. În trupă se poate intra din clasa a IX-a, iar experiența se termină la încheierea liceului. Mulți dintre actorii amatori formați în trupa AICI Constanța au devenit mai apoi studenți la universități/facultăți de artă teatrală și cinematografică, iar unii și-au finalizat studiile universitare și joacă deja ca profesioniști. Am discutat și cu trei dintre actorii care au jucat în REM, dovedind un talent și o stăpânire de sine absolut remarcabile.

Cezara Cristache (rolul principal feminin): ”E foarte greu să fim noi, vulnerabili, deschiși. Să înțelegem că și copiii văd lumea foarte abstract și complex, poate mai complex decât un adult. Și din perspectiva adulților, cumva ei se întorc în perioada respectivă și retrăiesc niște amintiri, niște jocuri, niște experiențe ale vieții. Este despre visare, despre copilărie tot spectacolul.”

Alex Burcă (rolul principal masculin): ”Să ne aducem aminte că nu e așa tare să fii adult, așa cum vor toți copiii când sunt mici.”

Eduard Târșoagă (actor în piesă într-un rol important): ”Vrem să aducem cumva o notă de nostalgie oamenilor care ne privesc și un gând bun.”

I-am întrebat pe cei trei adolescenți cum decurge colaborarea lor cu Tiberiu Roșu, coordonatorul trupei.

Alex Burcă: Este mai mult decât… eu cel puțin nu mă așteptam la o asemenea conexiune.

Cezara Cristache: ”Cel mai minunat om de pe planetă.”

Eduard Târșoagă: Tibi, mai mult decât profesor, ne este prieten.

Alex Burcă: ”Da, și asta face o mare diferență în colaborarea noastră cu el.

Cezara Cristache: ”Reușește să ajungă la vârsta noastră și să se pună în papucii noștri. Câteodată e mai copil decât noi. Când noi nu avem energie, are el pentru toată trupa.

Tinerii actori sunt entuziasmați de SEAS și de experiența lor la SEAS.

Cezara Cristache: Din punctul meu de vedere, (festivalul – n.r.) este excelent. Să fie teatru stradal, să aibă acces toată lumea, oameni care se opresc, merg pe stradă și se opresc, să se bucure de un pic de cultură. Și ne bucurăm că am avut șansa să împărtășim și noi, la rândul nostru, o emoție (acestui public – n.r.).”

Eduard Târșoagă: ”E un public complet nou pentru noi, poate pentru că, până acum, jucam pentru puști, pentru adolescenți, și acum am jucat pentru un public matur.”

Mai multe detalii puteați afla vizionând clipul de mai jos:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions