Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Rezultat pe muchie de cuțit la referendumul pentru integrarea în UE a Republicii Moldova

Published

on

Rezultat pe muchie de cuțit la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Evoluția rezultatelor preliminare a rezultatelor referendumului din Republica Moldova cunoaște o răsturnare de situație spectaculoasă. Voturile pro-UE au depășit în premierul voturile anti-UE, după numărarea a aproape 98% din buletinele de vot. La ora 12.50 – În urma centralizării a 99,41% dintre procesele verbale, opțiunea „DA” are 50,39% (746.032 voturi), iar opțiunea „NU” are 49,61% (734.571 voturi). La prezidențiale, Maia Sandu intră în turul 2 cu Alexandr Stoianoglo: „Atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre”.

Scor extrem de strâns la referendumul din Republica Moldova, unde cetățenii au fost chemați duminică la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum istoric, în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE.

Președintele pro-occidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat duminică seara un „atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre” din partea „forțelor străine”, potrivit The Guardian.

Advertisement
usr

Rezultatele alegerilor prezidențiale separate au arătat că președintele în exercițiu Sandu a ocupat primul tur de scrutin cu aproximativ 38%, dar acum se va confrunta în al doilea concurent al ei cel mai apropiat, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror.

Votul dublu într-una dintre cele mai sărace țări din Europa a fost văzut ca un test crucial al agendei pro-europene a lui Sandu, deoarece ea i-a îndemnat pe moldoveni să voteze „da” la referendumul pentru a afirma aderarea la UE ca un obiectiv constituțional „ireversibil”.

Rezultatele foarte strâne îi vor dezamăgi pe susținătorii lui Sandu și pe aliații ei de la Bruxelles. Sondajele pre-electorale au indicat că Sandu a deținut un avantaj confortabil față de principalul ei rival, Stoianoglo, și alți candidați, în timp ce sondajele sugerau că aproximativ 60% dintre alegători au susținut calea pro-UE în perioada premergătoare referendumului.

Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE în iunie

Sandu, un fost consilier al Băncii Mondiale, în vârstă de 52 de ani, a fost aleasă pentru prima dată președinte în noiembrie 2020, călcând pe un val de popularitate ca reformator anticorupție cu o agendă pro-europeană.

Advertisement
usr

„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre, atât astăzi, cât și în ultimele luni”, le-a spus Sandu susținătorilor din capitala, Chișinău, duminică, în timpul numărării voturilor, adăugând că „grupurile criminale” au încercat să „submineze”. un proces democratic”.

INFO! Alegătorii au avut de ales să răspundă cu “DA” sau “NU” la întrebarea:

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

NOTĂ! Kremlinul acuză că alegerile din Moldova nu au fost libere, iar rezultatul ridică multe semne de întrebare. Rezultatele la alegerile din Republica Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions