România se află pe primul loc între ţările NATO privind cheltuielile cu echipamente în total cheltuieli de apărare (circa 34%), informează jurnaliștii de la ziarul Bursa.
Anul trecut, țara noastră se afla pe locul şase din cele 28 ţări NATO, în ceea ce priveşte ponderea din PIB alocată pentru cheltuielile de apărare, potrivit raportului NATO dat, ieri, publicităţii. Potrivit documentului, Astfel, România a avut, în 2017, cheltuieli estimate de apărare de 3,658 miliarde de dolari (1,8% din PIB), faţă de 2,086 miliarde de dolari, în 2010 (1,24% din PIB) şi 2,63 miliarde de dolari în 2016.
Înaintea României se află Statele Unite (3,57% din PIB ), Grecia (2,36% din PIB), Marea Britanie (2,12% din PIB), Estonia (2,08% din PIB) şi Polonia (1,99% din PIB).
Raportul NATO arată că România a depăşit, anul trecut, din punct de vedere al cheltuielilor pentru apărare ţări precum Danemarca (1,17% din PIB), Franţa (1,79%), Germania (1,24% din PIB), Italia (1,12% din PIB), Olanda (1,15% din PIB), Turcia (1,48% din PIB) şi chiar Canada (1,29% din PIB).
De asemenea, conform aceleiași surse, documentul NATO mai precizează că ţara noastră se află pe primul loc între ţările NATO privind cheltuielile cu echipamente în total cheltuieli de apărare (circa 34%).
“Am devenit un contributor relevant la asigurarea securităţii în plan regional, în spaţiul euro-atlantic şi la nivel internaţional. Astfel, am alocat 2% din PIB pentru apărare, începând cu acest an pentru cel puţin 10 ani, pe baza acordului pe care l-am propus, ca Preşedinte al României şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la începutul mandatului meu, un acord între toate partidele politice parlamentare. Din acest procentaj, fondurile destinate achiziţiilor majore de echipamente militare în 2017 ajung aproape la 40%”, declara președintele Klaus Iohannis anul trecut.
De asemenea, în cadrul întâlnirii pe care șeful statului a avut-o, în vara trecută, cu Donald Trump, preşedintele SUA afirma:
“Îi recunosc preşedintelui Iohannis capacitatea de conducere pentru angajarea României către creşterea cheltuielilor de apărare de la 1,4% la peste 2% din PIB. Sper ca şi alte ţări NATO să urmeze România în respectarea obligaţiilor şi plata părţii cuvenite pentru apărare. Datorită acţiunilor noastre, banii vin către NATO. Alte ţări încep să realizeze că trebuie să plătească şi fac asta”.
Tot vara trecută, în luna august, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026, după ce în luna mai Parlamentul României a aprobat iniţierea procedurilor pentru opt programe majore de înzestrare. Atunci, România şi-a asumat implementarea tuturor ţintelor de capabilităţi agreate în cadrul Alianţei.
Informații complete despre solicitările Statelor Unite pentru partenerii europeni în privința cheltuielilor militare, precum și ce angajament și-au luat europenii la Summitul NATOR din Țara Galilor din 2014, găsiți aici .
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta