Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

România sărbătorește, astăzi, Ziua Naţională a Iei. Remus Negoi: „Cămașa cu altiță ne conferă unicitate și identitate spirituală“

Published

on

România sărbătorește, astăzi, pentru prima dată în istorie, Ziua Naţională a Iei, piesă emblematică a costumului popular românesc. Data de 24 iunie a devenit Ziua Iei după ce a fost promulgată legea iniţiată în Comisia parlamentară UNESCO, la care senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a fost co-inițiator.

„Cămașa cu altiță ne conferă unicitate și identitate spirituală, iar recunoașterea valorii unice a acesteia la nivel mondial urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO. Purtăm cu mândrie ia românească!“, a declarat senatorul Remus Negoi.

Parlamentarul constănțean că inițiativa de a institui data de 24 iunie ca Ziua Națională a Iei a aparținut membrilor Comisiei permanente pentru UNESCO, a cărei vicepreședinte este.

„Demersul, inițiat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a fost susținut de toate partidele parlamentare și de parlamentarii minorităților naționale și contribuie la salvgardarea patrimoniului național. Recunoașterea la nivel mondial a valorii unice a cămășii cu altiță urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare UNESCO.

Advertisement
usr

Meșteșugul brodatului iei, un important element al portului popular românesc, este complex, iar materialele folosite şi modelele cusute sunt reprezentative fiecărei regiuni geografice.

Cămașa populară românească este cunoscută pe plan internațional ca un obiect vestimentar tradițional  de o frumusețe unică şi originală şi a fost chiar sursă de inspirație pentru creația unor celebri designeri, dar, deopotrivă, a atras şi atenția artiștilor. Tabloul pictorului francez, Henri Matisse, intitulat ”La blouse roumaine” (1940), expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris, este dovada vie a acestui lucru. Arta coaserii iei este moștenită din generație în generație şi trebuie să avem grijă să nu pierdem această tradiție care ne reprezintă.“, a declarat Remus Negoi.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions