Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

România și China, pași importanți pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Published

on

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, ieri, cu o delegaţie oficială din China, condusă de liderul Partidulul Comunist Liu Yunshan. Una dintre temele aflate pe agenda întâlnirii a constituit-o reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a anunțat că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcţia lor, urmare a discuțiilor purtate cu partenerii chinezi.

“Avem în România oportunităţi de investiţii şi un mediu de afaceri prietenos şi predictibil. Avem toate elementele necesare pentru un schimb mai activ între ţările noastre, în domeniul comercial, al energiei, infrastructurii şi al producţiei. Potenţialul de investiţii al Chinei este impresionant. Suntem încântaţi să beneficiem de experienţa Chinei în domeniul transporturilor şi să atragem investiţii care să producă în România pentru piaţa chineză, dar şi pentru cea din Uniunea Europeană”, a transmis premierul României.

De asemenea, șeful Executivului român a menţionat ca perspectivele de colaborare dintre România și China, la care a făcut referire, sunt concrete, că partenerii chinezi sunt serioși existând posibilitatea înființării unei curse aeriene directe Bucureşti-Beijing şi potenţialul portului Constanţa de a funcţiona ca hub comercial important între Asia şi Europa.

Astăzi, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a participat la evenimentul “Dialogul partidelor politice China — țările Europei Centrale și de Est 2017”, organizat de PSD la Palatul Parlamentului că “Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice.”

“Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaște înălțimea cerului. În opinia mea, Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre țările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se țină seamă în mod serios și care trebuie respectată. În mod cert, dezvoltarea Chinei a influențat semnificativ dinamica economică mondială din ultimele două decenii. Așadar, China reprezintă un partener de nădejde pentru Europa, iar eu consider că Europa Centrală și de Est reprezintă poarta cooperării economice și comerciale dintre cele două continente cu cei doi piloni importanți ai săi: China, pe de o parte, și Uniunea Europeană, de cealaltă parte”, a susținut Dragnea.

Potrivit acestuia, în plan bilateral, România are o cooperare susținută cu Republica Populară Chineză, iar țara noastră este interesată în primul rând de consolidarea interacțiunilor economice și comerciale, precum și de menținerea tendinței de creștere a exporturilor românești spre această țară.

Advertisement
usr

Independență energetică

Centrala din Cernavodă are două reactoare nucleare funcţionale, dotate cu tehnologie canadiană Candu. Cele două reactoare au fost puse în funcţiune în 1996 şi 2007 şi produc aproape 20% din necesarul de electricitate al României. Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro, conform specialiștilor din domeniul energetic. Acest proiectul a început încă din anul 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocând inclusiv implicarea Chinei în proiect, situaţie considerată de unii investitori “incompatibilă” cu evalurile iniţiale.

În anul 2014, în calitate de vicepreședinte al Senatului României și partener de negociere cu partea chineză, senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga, anunța că negocierile purtate de autoritățile române și chineze privind finalizarea lucrărilor de construire a unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă (sud-est) vor fi finalizate prin încheierea unui contract în acest sens, partea chineză urmând să investească peste 5 miliarde de euro în acest proiect. De asemenea, tot senatorul Moga explica atunci că, prin punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 ale CNE Cernavodă, sistemul național energetic va avea un plus de 1.500 megawați, ceea ce înseamnă independență energetică.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions