Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat în septembrie 2020 de miniștrii Apărării din cele două state vecine, portofoliul românesc fiind deținut atunci de actualul premier Nicolae Ciucă, a intrat în vigoare după jumătatea lunii decembrie a anului trecut, a transmis, pe 21 februarie 2022, pentru Profit.ro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București, care a precizat că, până la acea dată, ministerul nu livrase armament Ucrainei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis mulțumiri României, într-un mesaj pe care acesta l-a postat pe contul său de Twitter.
“Sunt recunoscător Romăniei pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Îi sunt recunoscător @Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor nostri”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său de Twitter.
Iată:

Duminică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că România va acorda Ucrainei un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând inclusiv în veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare.
Acordul militar România-Ucraina reglementează cooperarea dintre părți în domeniile achiziției, producției, furnizării, reparării și modernizării de armament și tehnică militară. Alte domenii de cooperare prevăzute în document sunt vânzarea de licențe de producție de armament și tehnică militară, cu asigurarea de sprijin tehnic în producție, cercetare-dezvoltare în comun în domeniul tehnico-militar și schimb de rezultate din astfel de activități, precum și schimbul de informații și de experiență în standardizarea, codificarea și controlul calității tehnicii militare în cadrul programelor comune de cooperare.
“Acordul contribuie la întărirea cooperării bilaterale prin crearea cadrului legal necesar instituțiilor și agenților economici din cele două țări pentru dezvoltarea de proiecte comune, cu respectarea principiilor Cartei ONU. Partea română a ratificat documentul prin Legea nr.199/16.07.2021, iar potrivit art. 9 al acordului, acesta intră în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise prin care părțile se informează despre îndeplinirea procedurilor legale interne, necesare în acest sens. La data de 17.12.2021, partea ucraineană a notificat îndeplinirea procedurilor sale interne, drept pentru care acordul a intrat în vigoare la data menționată”, se arată în răspunsul MApN.