De altfel, în această săptămână se așteaptă o discuție între cei doi lideri ai coaliției pentru a sparge buba. Luni seară, la sediul central al ALDE, puținii lideri ai partidului rămași în Capitală au analizat , împreună cu Tăriceanu, situația în care s-a ajuns în interiorul coaliției de guvernare, dar și în afara ei, pentru a stabili dacă partidele mai au poziții comune pentru susținerea măsurilor luate împreună în timpul Guvernării.
Conform unor surse participante la discuții, conducerea ALDE, inclusiv Tăriceanu, sunt mai mult decât iritați de încăpățănarea cu care Liviu Dragnea și colaboratorii acestuia o manifesta față de chestiunea mai mult decât delicată a introducerii impozitului pe mediul de afaceri, care a aruncat deja în aer mediul antreprenorial din România.
În zilele trecute, atât Călin Popescu-Tăriceanu cât şi Varujan Vosganian au criticat în termeni duri intenţia introducerii impozitului pe cifra de afaceri, apreciind că o astfel de măsură contravine categoric oricărei politici financiare de dreapta.
“Orice modificare a cotei unice sub semnul creşterii, indiferent cum îi spune, nu va găsi în ALDE un partener”, avertiza Vosganian în chiar ziua validării noului Guvern, arătând că partidul său este deschis, în schimb, la ideea unei scăderi a cotei, chiar şi în trepte.
Semnalul dat nu a avut efectul scontat. Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea nu reacționează pozitiv atunci când îi sunt aduse public critici pentru măsurile sau intențiile sale. Asta explică și de ce , ulterior, premierul Mihai Tudose a anunțat efectuarea unui studiu de impact al controversatului impozit pe mediul de afaceri, semn că PSD nu renunță la această măsură.
Pentru cei din ALDE, introducerea unui astfel de impozit ar putea un decont electoral negativ pe care nu sunt dispuși să-l plătească. Iar acest lucru i l-au comunicat clar și lui Tăriceanu.
“Au dovedit că sunt pilaf. Nu poți veni cu un astfel de impozit fără niciun studiu de impact și să-l arunci pe piață direct pentru a găsi soluții la alte probleme. Dacă cei de la PSD sunt inconștienți și setați parcă în ultime vreme să-și distrugă partidul și guvernarea, noi nu urmăm aceeași cale. Nu suntem de principiu dispuși să ne tăiem craca de sub picior, dincolo de modul în care înțeleg ei să colaboreze cu noi”, ne-au explicat sursele citate modul în care s-au derulat discuțiile în interiorul ALDE la ultima ședință ad-hoc de partid.
Înfară de efectele unui astfel de impozit, cei din ALDE se simt lezați direct de alte măsuri dictate de Dragnea și transpuse în realitate de premierul Tudose. Deja a fost emisă o ordonanță de urgență prin care, sub pretextul realizării programului de guvernare al PSD, care prevede ridicarea potențialului turistic al zonei, Administrația Rezervației Naturale a Biosferei Delta Dunării a fost transferată din subordinea ministerului Mediului, în cea a Secretariatului general al Guvernului. Aceeași soartă a avut-o și Administrația Națională de Meteorologie.
Cu alte cuvinte, din controlul ALDE, cele două instituții au trecut sub controlul direct al lui Liviu Dragnea, prin intermediul lui Mihai Busuioc, omul său de încredere repus recent în fruntea SGG.
Iar planul PSD de golire de conținut a ministerelor ALDE nu s-ar opri aici. “Avem semnale că și Garda de Mediu nu va mai sta mult la ministerul de resort. Nici la Energie nu sunt împăcați cei de la PSD cu păstrarea lui Petcu ca ministru. Ne așteptăm ca unele companii și societăți de stat subordonate să fie și ele transferate pe la Economia condusă acum de Fifor”, ne-au mai spus aceleași surse.
De altfel, liderii ALDE i-au cerut lui Tăriceanu să aibă cât mai rapid o discuție tete-a tete cu Dragnea în care să pună pe masă aceste probleme în mod ultimativ.
“Cei de la PSD cred că noi ne mulțumim cu firimituri și că rămânem agățați de guvernare în orice condiții. Suntem cu nervii bine întinși, nu în situația să înghițim astfel de lucruri. I-am zis lui Tăriceanu să le spună celor de la PSD că ne-a ajuns acest tratament. Mai sunt ani buni din mandatul noului legislativ, ar face bine să se uite pe calendar dacă vor să păstreze această guvernare”, mai susțin sursele citate, care nu exclud scenariul ruperii coaliției dacă PSD nu face pași spre reconciliere, confor Stiripesurse.ro.