Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a finalizat pregătirea plajelor pentru sezonul rece. Aceste lucrări de conservare au început de la 1 octombrie, după preluarea plajelor de la operatorii economici și s-a reușit finalizarea acestora chiar mai devreme decât au fost planificate.
Potrivit directorului ABADL, Bogdan Bola, acțiunile pentru diminuarea efectelor eroziunii eoliene sunt efectuate de angajații din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța.
Iată ce lucrări s-au făcut:
- igienizarea plajelor – colectarea corpurilor straine: de lemn, metal, plastic, etc, fiind strânse 60 tone de deșeuri
- montarea gardurilor de stuf se face de obicei în fiecare sezon rece pe o distanță de 10.000 de metri în zonele supuse eroziunii, conform cu îndrumarile din studiul și proiectul realizat de Institultul Național de Cercetări Marine ”Grigore Antipa” – “ Protejarea depozitelor de nisip ale plajei emerse contra acțiunii directe a vântului în sezonul rece”, dar în acest an odată cu începerea lucrărilor pentru proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza II (2014-2020)” distanța a fost mai mică – aproximativ 4.500 ml
- constituirea unor depozite de nisip pe Cordonul Venus – Saturn pentru înnisiparea zonelor erodate de furtunile existente în timpul iernii. În depozite se constituite cantități de câteva zeci de mii de m³ de nisip, care urmează să fie transportate în primăvară acolo unde va fi necesar în vederea pregătirii plajelor în sezonul estival 2021.
Gardurile de stuf au fost amplasate în Mamaia, Eforie și stațiunile din sudul litoralului.
În Mamaia din cei 6.500 de metri care se montau în fiecare an, momentan au fost instalați aproximativ 1.000 ml având în vedere executarea lucrărilor privind proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza II (2014-2020)”. În Eforie s-au amplasat peste 2.000 de metri, iar în stațiunile din sudul litoralului , peste 1.500 de metri.
”Nu în ultimul rând, aș vrea să le mulțumesc tuturor acestor oameni minunați care, an de an, au grijă de plajele noastre cât pot ei de bine. Fără utilaje performante, fără a fi plătiți pe măsură, fără a primi vreodată recunoștință pentru munca depusă. Ei doar își fac treaba, așa cum puțini angajați pot spune că și-au făcut-o vreodată….”, a scris pe pagina sa de Facebook directorul Bogdan Bola.