Ieri, 26 martie, a murit Doina Jela, scriitoare, jurnalistă și traducătoare, la vârsta de 74 de ani.
A scris cartea ”Drumul Damascului”, care a fost ecranizată de regizorul Lucian Pintilie în filmul ”După amiaza unui torționar”, în care a jucat Gheorghe Dinică, rolul torționarului (film nominalizat la Leul de Aur pentru cel mai bun regizor și la Premiul Marcello Mastroianni).
Doina Jela s-a născut în 1 martie 1951, în satul Vadu, comuna Corbu, județul Constanța, într-o familie de refugiați (pe linie paternă, din Grecia, pe linie maternă, din Caliacra).
A locuit în Vadu până la absolvirea clasei a VI-a, când familia s-a mutat în satul Valea Neagră (azi Lumina), același județ. A absolvit între 1966-1970 Liceul Teoretic din Năvodari, secția umană.
A fost studentă la Facultatea de filologie a Universității din București, secția română-franceză, iar apoi a predat limba franceză la Școala generală din Valea Dacilor, în apropiere de Medgidia.
A lucrat în învățământul gimnazial, până în 1990.
După 1990 a renunțat definitiv la învățământ, intrând în presa culturală.
Imediat după Revoluție, a fondat împreună cu un grup de prieteni constănțeni (Ion Codrescu, Ion Magiru, Aurora Gheorghe (Dillon), Letiția Pavel și alții, revista ARS Amandi, Constanța, care a apărut doar în patru numere.
Între 1990-1995 a fost redactor la revista Tomis din Constanța, funcționând alternativ sub egida Consiliului Județean și a Uniunii Scriitorilor, de unde a plecat demisionând. În intervalul 1995-1997, a făcut pentru o perioadă de timp, o emisiune săptămânală de prezentare de carte la o televiziune locală din Constanța, intitulată 7/10.
Între 1997-2004 a fost redactor responsabil de colecție la editura Humanitas din București, ocupându-se de colecțiile: „Memorii, Jurnale, Convorbiri”, „Procesul Comunismului” și Seria „Istorie”.
Din 2004 și până în 2016 a coordonat, la editura Curtea Veche Publishing, colecțiile „Actual” și „Istoria timpului prezent”, redactând și traducând în paralel cărți, în special de istorie contemporană.
Sursa foto: Ana Antonescu