Conecteaza-te cu noi

Societate

Salariile preoților, majorate! Cât câștigă în prezent o față bisericească

Published

on

Salariile preoților au crescut odată cu salariile cadrelor didactice și asta deoarece salariile celor două categorii profesionale sunt corelate.

Legea prevede ca salariile preoților să fie calculate pe baza salariilor dascălilor. În prezent, legea personalului clerical prevede că salariile preoților pornesc de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la peste 3.000 de lei, în funcție de pregătirea și vechimea preoților.

Veniturile preoților reprezintă 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice.

În schimb, funcțiile de șefi ai bisericii sunt asimilate funcțiilor de demnitate publică. Concret, Patriarhul Daniel câștigă cât președintele Camerei Deputaților sau cât președintele Senatului, adică peste 23.000 de lei brut. Un arhiepiscop câștigă cât un ministru, adică 22.000 de lei brut, scrie antena3.ro.

Potrivit unui studiu de dată recentă realizat de specialiști în resurse umane, unul dintre cele mai căutate locuri de muncă din România este acela de preot. Salariile variază, în funcție de studii, dar și de vechime, însă sunt destul de mari.

Cât câștigă un preot în funcție de vechime și grad

Preot gradul I cu studii superioare – 3.040 de lei;

Preot debutant cu studii superioare – 2.261 de lei;

Preot debutant cu studii medii – 1.144 de lei.

Salariile preoților sunt asigurate din banii de la bugetul de stat. În 2023, reprezentanţii cultelor religioase au primit 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor, o sumă cu 5% mai mare față de cea de anul trecut. De asemenea, pe lângă cele peste 800 de milioane de lei, mai adăugăm și alte 370,2 milioane de lei de la stat pentru întreținerea sau restaurarea bisericilor sau mănăstirilor, în funcție de caz. Alte 9,18 milioane de lei sunt oferite de stat pentru plata salariilor către personalul neclerical.

foto cu rol ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions