Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat și găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi Desenate de la Constanța, ediția 2022, activitate culturală realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Bedefililor din România. În cadrul evenimentului desfășurat în perioada 13-15 august, în Piața Ovidiu a putut fi admirată expoziția out-door „Frica în Istorie!”, care reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021.
Salonul de la Constanța a constat într-o serie de activități, lansări de carte, vernisaje de expoziții și ateliere de bandă desenată destinate copiilor, evenimente care s-au bucurat de un real interes din partea publicului.
În prima zi a salonului, în frumoasa “Sală Pictată” a muzeului a avut loc deschiderea activităților, urmată de prezentarea volumului „Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate”, scenariu Marius Leștaru, benzi desenate – Puiu Manu. În continuare, istoricul Adrian Cioroianu și-a prezentat ultima carte apărută, „Regele Ferdinand cel Loial”, un volum în care desenele îi aparțin aceluiași reputat artist Puiu Manu.
Acesta din urmă este o legendă vie a benzii desenate românești iar la venerabilia vârstă de 94 de ani continuă să lucreze și are pe viitor numeroase alte proiecte. Personalitatea lui Puiu Manu a fost evidențiată și de autorul și criticul de artă Dodo Niță, președintele Asociației Bedefililor din România.
Începând cu această primă zi a salonului, vizitatorii muzeului din Constanța au putut admira două expoziții, una la etajul I, cu lucrări semnate de Puiu Manu, iar cea de a doua, la parter, care a reunit lucrările unui artist din noul val, Octav Ungureanu.
Ziua a doua a adus o prezentare a artistului Octav Ungureanu, precum și un prim atelier de bandă desenată, în cadrul căruia copii de diverse vârste au putu afla de la specialist câteva dintre tainele desenului de bandă desenată.
Atelierul pentru copii și-a consumat un nou episod luni dimineață, 15 august, când tinerii cursanți s-au jucat, au desenat și și-au expus chiar lucrările realizate.
În ultima acțiune a zilei, istoricul și criticul Dodo Niță și-a prezentat ultima carte, “Panorama benzii desenate românești”, un volum de excepție care spune povestea acestui domeniu cultural atât de popular.
Salonul de Benzi Desenate de la Constanța, ediția 2022, s-a dovedit un eveniment de succes, care a atras interesul publicului larg, al copiilor, dar și al adulților, cu toții venind să admire și să discute despre această artă.
Salonul de la Constanța face parte dintr-o mai amplă acțiune a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, desfășurată în cadrul proiectului cultural AFCN, P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, proiect în cadrul căruia se va realiza, de asemenea, un volum de benzi desenate istorice, precum și o expoziție itinerantă.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta