Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Sâmbătă, la Mila 23 are loc un concurs feminin de pescuit la biban

Published

on

Sâmbătă, 18 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc a doua ediție a concursului  feminin de pescuit la biban, prima competiție de acest gen din România.

Proba de pescuit va fi completată de un adevărat Festival muzical și gastronomic. Evenimentul este organizat de Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării – Rusalca și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Concursul de pescuit este inspirat de tradiția din satul Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.

Ivona Potzaichin-Rusu, președinta Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, a declarat:

Advertisement
usr

”Acest concurs a fost unul dintre ultimele proiecte în care s-a implicat tatăl meu. I-a fost foarte drag, pentru că voia să ajute comunitatea să se pună cât mai bine în valoare. Energia pe care femeile din corul Rusalca o depun în promovarea tradițiilor locului este molipsitoare, iar acest eveniment își propune nu doar să reconecteze oamenii la natură, ci și să ofere o platformă de exprimare pentru jumătate din populația satului Mila 23. Le doresc succes pescărițelor, atât la pescuit cât și la gătit!”

Lucica Buhaev, președinta Asociației Rusalca, a adăugat:

”În inima Deltei există pescărițe care știu să folosească lanseta, așadar invităm și pescărițele din toată țara să ni se alăture și să facem echipe. De asemenea, îi așteptăm la Mila 23 și pe toți cei care cred că pescuitul este doar pentru bărbați, să se convingă personal că nu este așa. Ducem mai departe tradițiile locuitorilor din Mila 23, completând astfel bogata oferta de ecoturism din zonă și îmbogățind experiența turistică în Deltă.”

Concursul de pescuit va fi urmat de un festival gastronomic – în care capturile de biban se vor transforma într-o demonstrație de gătit saramuri și alte delicatese pescărești, care vor putea fi degustate de publicul prezent la eveniment.

Programul artistic va fi asigurat corurile Rusalca (Mila 23), Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, și Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea, care dețin un repertoriu impresionant de cântece și dansuri tradiționale lipovenești și ucrainene.

P R O G R A M
17 iunie – Căminul Cultural – Mila 23
19:00 – formarea echipelor

18 iunie – Căminul Cultural – Mila 23
6:30 – 7:00 pregătire și instructaj, plecarea pe baltă
7:00 – 11:00 START / desfășurare manșa 1 – pescuit
12:00 – sfârșitul manșei 1 / cântărirea capturilor
13:00 – festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de produse deltaice
13:30 – 17:00: program artistic (corurile Rusalca și Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea; ateliere pentru copii
16:00 – Festivitate de premiere

Advertisement
usr

Organizator: Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunarii – Rusalca, cu sprijinul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Partener: Aqua Carpatica

Precizăm faptul că Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării – Rusalca s-a înființat la inițiativa localnicelor din Mila 23 pentru a promova cultura, meșteșugurile și tradițiile minorității rușilor lipoveni.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 sprijină dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, promovează patrimoniul hidrografic, biodiversitatea culturală şi naturală și încurajează un stil de viață sănătos prin practicarea mișcării în aer liber.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions