Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol va fi extins, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică de Ministerul Sănătăţii.
Valoarea totală a investiţiilor cu tot cu TVA va fi 296.898.000 de lei, iar durata de execuţie 36 de luni.
Potrivit G4Media.ro, finanţarea obiectivului de investiţii se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Potrivit Notei de fundamentare, în urma realizării proiectului se va majora considerabil numărul pacienţilor care vor beneficia de tratamente de recuperare moderne. Ar fi vorba despre o creștere cu 50% a numărului de pacienți.
Noul ansamblu va cuprinde un bazin de tratament cu apă sărată şi cu platformă liftantă pentru persoane cu dizabilităţi (în care se găsesc biciclete subacvatice, steppere, benzi de mers subacvatic realizate integral din polimeri ce nu corodează), un bazin cu apă dulce (echipat cu coridor de mers, jeturi ascendente, jeturi pentru zona lombară poziţia aşezat, paturi imersate de hidromasaj, masaj cervical-gat de lebada, jet laminat), cabinete de tratamente cu nămol în căzi, cabinete pentru împachetări cu nămol, cabinete pentru hidroterapie, cabinete pentru tratamente uscate, saună uscată şi umedă, 6 cabinete medicale şi un cabinet medical de urgenţă.
Precizăm că la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol se pot trata numeroase afecţiuni: – afecţiuni reumatismale degenerative (artroze periferice, spondiloze vertebrale etc.); – afecţiuni reumatismale de tip inflamator (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică etc.); sechele postraumatice; – afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic (nevralgii de orice cauza şi localizare, radiculopatii, hemiplegii, hemipareze, paraplegii, parapareze, scleroză multiplă, boală Parkinson etc.); – afecţiuni ginecologice (sterilitate secundară, insuficientă ovariană, dismenoree, etc.); – afecţiuni dermatologice (dermatoze, psoriazis, eczeme, urticarie cronică, acnee etc.); – afecţiuni vasculare periferice (insuficientă circulatorie venoasă periferică, sindrom de ischemie periferică etc.).
Nu orice persoană poate beneficia de cură balneară la Techirghiol, principalele contraindicaţii fiind: tumori maligne, sarcina, lauzie, epilepsie, insuficiente cardiace, hepatice sau renale decompensate, afecţiuni acute febrile sau cronice în puseu de exacerbare acută etc.
Deși unitatea de recuperare medicală are peste 900 de paturi, baza de tratament este mai mult decât insuficientă. Ponderea pacienților străini care vin la sanatoriul de la Techirghiol este de aproximativ 8-10%.