Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Șapte focare de pestă porcină africană sunt în județul Constanța

Published

on

Județul Constanța se confruntă cu reapariția în gospodăriile populației a Peste Porcine Africane, boală virală pentru care nu există tratament, unica soluție pentru limitarea răspândirii acesteia fiind respectarea măsurilor de biosecuritate, a legislației sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor cu privire la comerțul suinelor și la comercializarea carcaselor de porc și a produselor din carne de porc.

În prezent în județul Constanța evoluează 7 focare de pestă porcină africană: 2 focare în Dunărea (Seimeni), 3 focare în Topalu, un focar la Ciobanu și un focar la Capidava, care au fost gestionate din punct de vedere sanitar veterinar. În  localitatea Topalu s-a aplicat măsura excepțională de ucidere preventivă a tuturor porcilor.

Ieri, s-a confirmat pesta porcină africană în localitatea Dunărea, comuna Seimeni, exploatație non-profesională, acest focar fiind inclus în lista celor enumerate anterior.

S-a dispus declararea oficială a focarului de boală și uciderea imediată a porcilor din exploatație. Echipa de medici veterinari oficiali împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit continuă ancheta epidemiologică pentru a clarifica modul în care s-a confirmat prezenta virusului pestei porcine africane în exploatație și s-au asigurat de aplicarea urgentă a măsurilor de ecarisare a cadavrelor prin îngropare într-un loc avizat.

Advertisement
usr

Pe lângă uciderea suinelor din focar și ecarisarea cadavrelor, Planul de măsuri prevede următoarele aspecte :

  • Instituirea Zonei de protecție de 3 km în jurul focarului cu coordonatele geografice de latitudine 44,436344 și longitudine 28.120761, reprezentând localitatea Dunărea;
  • Instituirea Zonei de supraveghere de 10 km în jurul focarului care cuprinde următoarele localități: Seimeni, Seimenii Mici, Siliștea,Țepeș Vodă, Capidava, Băltăgești.
  • Catagrafia tuturor suinelor din zona de protectie și supraveghere în conf. cu Art 26, alin. 1, 2, din Reg. Delegat (UE) 687/2020.
  • Montarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecţie la intrările în exploataţie, precum şi la clădirile ce adăpostesc porci.
  • Interzicerea unor activități, inclusiv a circulației, în ceea ce privește animalele, produsele și alte materiale în interiorul, dispre sau spre zona de protecție conf. Reg. Delegat (UE) 687/2020, Art. 27 pe o durata de 15 zile.
  • Toți porcii domestici din gospodăriile aflate in zona de restricție se vor tine închiși in exploatații (in spații ingrădite);
  • Se asigura biosecuritatea exploatației în condițiile prevăzute de Ord. ANSVSA nr. 20/2018, conform cărora proprietarii de animale trebuie să asigure deţinerea suinelor în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu suinele domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
  • În zona de restrictie nici un porc nu intră sau părăsește exploatația;
  • Toate persoanele care intră sau ies din exploatație trebuie să respecte măsurile de igienă corespunzătoare necesare pentru a reduce riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane;
  • Anunțarea primăriilor locale din zona de restricție pe o raza de 10 km in jurul focarului PPA confirmat în vederea interzicerii mișcărilor de animale;
  • Actualizarea registrelor agricole conform H.G. nr. 218/2015.
  • Informarea si educarea crescătorilor sau deținătorilor de animale cu privire la  efectuarea unei inspecții clinice pasive suinelor pe care le dețin, si obligativitatea anunțării oricărei modificari a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de libera practică împuternicit ori medicului veterinar oficial;
  • Iesirea animalelor domestice receptive din zona de restricție este interzisa cu exceptia porcilor destinați abatorizării si a celor care au obținut aprobarea autorităților veterinare locale;
  • În vederea informării cetăţenilor cu privire la suspiciunea/confirmarea pestei porcine pe teritoriul unei localităţi, Primăriile și Consiliile locale  pot emite dispoziții de înștiinţare și informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspandirii bolii.
  • Interzicerea aglomerărilor de animale din toate speciile și/sau târguri de animale;
  • Toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de îndată declaraţi autorităţii competente, care procedează la investigaţiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.
  • Evaluarea numărului si arealurilor de viată a mistreților din zona de restricție delimitată.
  • Măsurile stabilite nu se vor ridica până când nu a fost exclusă oficial prezenţa Pestei Porcine Africane.

”Totodată DSVSA Constanța vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariție a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.”, a precizat Echipa Comunicare a DSVSA Constanţa.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions