Timp de trei zile, stațiunea Costinești va fi neîncăpătoare. Și nu pentru că vremea este minunată – cu toate că este, și vor veni foarte mulți turiști – ci pentru că începe o sărbătoare frumoasă: Gala tânărului actor – HOP. Aceasta este un program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton. Este vorba despre un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Dincolo de emoţiile concursului, Gala HOP este şi un spaţiu de întâlnire teatrală între foştii şi actualii concurenţi, între tinerii actori şi maeştrii scenei româneşti. Serile, participanţii se vor întâlni cu creaţii teatrale de excepţie invitate la Gala HOP, în distribuţia cărora evoluează foşti concurenţi sau laureaţi ai ediţiilor precedente. „Bonus Hop Shop” şi „Ne-bun pentru această lume”, producţiile participanţilor din acest an la Gală întregesc seria de spectacole.În ultima seară, înainte de gala de premiere, participanții vor avea surpriza de a-i vedea pe Ion Caramitru şi Aurelian-Octav Popa cu spectacolul „Dor de Eminescu”.
Începe astăzi, 5 septembrie, ora 21.30 – Eşti un animal, Viskovitz!
În seara primei zile a competiţiei, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea, instituţie care culege aproape în fiecare an tinere talente de la Gala HOP, vine cu o producţie a anului 2014, spectacol care a luat premii la mai toate festivalurile la care a fost invitat şi, pe care critica de specialitate îl denumeşte „spectacol bijuterie”: Eşti un animal, Viskovitz! (foto sus) după Alessandro Boffa, adaptarea scenică şi regia: Tudor Lucanu, scenografia: Irina Moscu, coregrafia: Galea Bobeicu; cu Mădălina Ciotea, Réka Szász, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Cătălin Asanache. Réka Szász este pentru a doua oară pe scena HOP, după ce în anul 2014 a fost Edith Piaf şi a furat şansa oferită de Tudor Giurgiu de a fi unul dintre cei „10 pentru FILM la TIFF”. Tot în 2014 şi tot pe scena HOP, Cătălin Asanache îl interpreta pe Richard al III-lea şi pe Al Pacino în „Avocatul diavolului”. Aşadar, pentru ei anul acesta va fi unul fără emoţiile începuturilor.
6 septembrie, ora 21.30 – Fata din curcubeu
Ilona Brezoianu a venit la Gala HOP în 2013, a obţinut Premiul Timică, şi apoi a intrat în frumoasa aventură Hai iu iu nu Hi you, you – spectacol dedicat memoriei Mariei Tănase, un concept de Radu Afrim, pe muzica lui Vlaicu Golcea. Cu one-woman show-ul Fata din curcubeu, textul şi regia Lia Bugnar, spectacol cu care vine anul acesta la Gala HOP în afara concursului, Ilona Brezoianu a câştigat marele premiu (ex aequo cu Ofelia Popii) la Festivalul Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru” Bacău, 2016 şi, acum două zile, Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD.
8 septembrie, ora 18.00 – Dor de Eminescu
În ultima seară de Gala HOP, înainte de momentul dezvăluirii premiilor, Ion Caramitru va fi alături de Aurelian-Octav Popa într-un recital extraordinar – „Dor de Eminescu” – care certifică, din nou, că „versul are audienţă şi Eminescu e un poet viu, iar poezia sa, proaspătă” (Mesagerul, 2011). Un eveniment din a cărei prospeţime cu siguranţă va împrumuta şi tânăra generaţie de actori.