Este scandal în Parlament, marți dimineață, pe legea de abilitare a Guvernului. PNL și USR au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului prin care Guvernul ar fi abilitat să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.
Potrivit reporterului Antena 3, aleșii din Opoziție susțin că, din moment ce nu există încă un Guvern în funcție, atunci nici nu au ce să abiliteze.
“Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul – că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo – nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor – n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici – că ar fi fost abordate probleme de lege organică – nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice”, a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul de reglementare iar dacă Guvernul va încălca Constituţia ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.