Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 şi-a început activitatea cu dispute privind supleanţii. Şedinţele vor fi secrete!
Prima şedinţă a Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a început, miercuri, la Parlament, cu dispute între putere şi opoziţie pe tema prezenţei supleanţilor la lucrări, PSD şi ALDE fiind vehement împotriva ideii, în timp ce PNL, USR şi PMP au cerut ca şedinţele să fie deschise şi pentru înlocuitori, având în vedere complexitatea cazului discutat. Conducerea Comisiei a decis şi ca toate şedinţele să fie secrete, fără accesul presei, informează News.ro.
Şedinţa a început la ora 12.00, o parte a membrilor titulari nefiind prezenţi, din diverse motive, fiind înlocuiţi de supleanţi. UDMR nu a participat cu niciun membru la prima şedinţă. În schimb, USR a venit atât cu membrii titulari ai comisiei, cât şi cu supleanţii, care au fost rugaţi de preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD), să părăsească sala. Decizia a provocat un val de reacţii din partea opoziţiei, care a cerut ca şi supleanţii să fie de faţă, cel puţin la prima şedinţă, când se discută probleme organizatorice, astfel încât şi ei să fie la curent cu discuţiile.
Deputatul Robert Turcescu (PMP) a afirmat că şi natura “episodică” a acestei Comisii impune prezenţa tuturor membrilor, inclusiv a supleanţilor, dar fără drept de vot, astfel încât ei să poată urmări evenimentele, fără să piardă informaţii. “Fiind vorba de o comisie de anchetă, având în vedere că faptele se vor derula episodic, cred că este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente”, a spus Turcescu.
Adrian Ţuţuianu (PSD) şi Eugen Nicolicea (PSD) au invocat însă articole din Hotărârea de înfiinţare a Comisiei, care prevăd că supleanţii participă cu drept de vot doar în cazul în care membrii titulari lipsesc, opoziţia afirmând că aceste articole nu interzic însă prezenţa ca observatori. “Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavoastră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi, trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa”, a afirmat, sarcastic, Nicolicea.
Aceste dispute au durat aproximativ 40 de minute, moment în care presa a fost rugată să părăsească sala, pentru ca discuţiile să poată continua.
Conducerea Comisiei a decis şi că lucrările vor fi secrete, fără accesul presei. La finalul şedinţelor, vor putea fi făcute declaraţii de către preşedinte, însă nu în mod obligatoriu.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi ”pentru” şi 86 ”împotrivă”, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009, precum şi componenţa comisiei.
Totodată a fost aprobată şi componenţa nominală a comisiei: Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).
Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat, miercuri, raportul pentru proiectul de hotărâre de înfiinţare a comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, în noua formă conţinând un amendament menit să evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta începută de Parchetul General.
Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi o abţinere. Principala modificare faţă de forma iniţială a raportului este un amendament propus de către preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD), care prevede că membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, suspiciuni care au declanşat ancheta penală in rem a Parchetului General.
sursa foto: Neus.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta