Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Scrisoare deschisă. “Imixtiunea politicului în Artă, în Cultură, este inacceptabilă!”

Published

on

În cursul zilei de azi, am primit o scrisoare deschisă, semnată de către zeci de manageri ai teatrelor din întrega ţară, prin care aceştia precizează că este inadmisibil să se mai practice cenzura, iar instituţiile de cultură să fie transformate într-un câmp de luptă electorală.

Totul a plecat de la producerea unui spectacol de către Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, care a fost incriminat de presa locală ar conţine limbaj licenţios. Semnatarii acestei scrisori deschise explică faptul că replicile considerate licenţioase au fost eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online. Cu toate acestea, spectacolul, Teatrul precum şi managerul instituţiei au fost atacaţi de un lider al administraţiei locale, de un director de liceu, precum şi de inspectorul şcolar general.

Vă prezentăm integral această scrisoarea deschisă:

“În România anului 2020 este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă, este inadmisibil ca reprezentanți la vârf ai autorității să transforme instituțiile de cultură într-un câmp de luptă electorală prin emiterea unor opinii critice despre un domeniu atât de specific, într-un mod nedocumentat și fără dovezi sau argumente coerente.

Advertisement
usr

Noi, directori de instituții publice de cultură din România, suntem alături de colega noastră, doamna Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț și de întreaga echipă a teatrului.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a produs un spectacol având la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr. Spectacolul “98% Decizia corectă” lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc  – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor.

Un articol din presa locală a “incriminat” faptul că textul ar conține limbaj licențios, referindu-se la câteva replici dintr-o scenă de bullying, replici de altfel eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online.

Unul dintre liderii administrației locale, precum și inspectorul general școlar și un director de liceu (dar în calitate de membru al unui partid politic, candidat la alegerile generale),  au reacționat în spațiul public în mod violent împotriva spectacolului, a teatrului și a managerului, la presiunea unor jurnaliști și a unei organizații denumite “Alianța părinților”, care au calomniat instituția și mai ales conducerea sa. Toți acești formatori de opinie au ieșit în public exprimându-se agresiv împotriva unui demers cultural-educativ, FĂRĂ să fi urmărit spectacolul și fără ca măcar să fi cerut un punct de vedere din partea Teatrului Tineretului. Este important de menționat că președinta Asociației Părinților din Jud.Neamț, grup care nu are legătură cu “Alianța Părinților”, a declarat că “Teatrul Tineretului a făcut întotdeauna spectacole care au avut un impact pozitiv în viața tinerilor”.

Urmărind spectacolul, este evident că îngrijorarea anunțată cu fast pe canale publice nu avea absolut niciun fundament.

Advertisement
usr

Activitatea Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, sub conducerea doamnei Gianina Cărbunariu a devenit în ultimii ani cu adevărat relevantă pentru comunitatea locală și mai ales pentru publicul tânăr și este extrem de  grav ca lideri locali, care ar trebui să înțeleagă și să susțină misiunea teatrului de a aduce în discuție teme importante ale societății contemporane, să intervină într-un mod atât de brutal și complet nejustificat. Este o practică extrem de periculoasă, Teatrul Tineretului nefiind nici prima și, probabil, din păcate, nici ultima instituție care trece prin asemenea incidente.

Imixtiunea politicului reprezintă un precedent periculos și o amenințare pentru libertatea artistică și pot avea consecințe foarte grave pentru tot mediul artistic românesc.

Ne exprimăm solidaritatea față de doamna Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului, față de colectivul Teatrului Tineretului Piatra Neamț și față de echipa artistică a spectacolului „98% Decizia corectă”!

Semnatari 

1 Adrian Găzdaru Manager Teatrul “Excelsior” București
 
Advertisement
usr

2

Adrian Tibu Manager Teatrul “Gong” Sibiu
 

3

Alexandru Boureanu Manager Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova
 

4

Anca Dana Florea Manager Teatrul “Masca” București
 

5

Anna Maria Popa Manager Teatrul “Andrei Mureșanu” Sfântu-Gheorghe
 

6

Attila Gasparik Manager Teatrul Național Târgu-Mureș
7  
Advertisement
usr

Bogdan Costea

Manager Teatrul “Ioan Slavici” Arad
 

8

Călin Mocanu Manager Teatrul de Animație “Țăndărică”
 

9

Carmen Steiciuc Manager Teatrul “Matei Vișniec” Suceava
 

10

Constantin Cotimanis Manager Teatrul “Alexandru Davila” Pitești
 

11

Cosmin Brehuță Manager Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” Târgu-Jiu
 
Advertisement
usr

12

Cosmin Crețu Manager Teatrul “Tudor Vianu” Giurgiu
 

13

Cosmin Rădescu Manager Teatrul Dramatic “I.D.Sîrbu” Petroșani
 

14

Cristian Hadji Culea Manager Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași
 

15

Eduard Sisu Manager Teatrul “Gulliver” Galați
 

16

Elvira Râmbu Manager Teatrul “Regina Maria” Oradea
 
Advertisement
usr

17

Emanuel Petran Manager Teatrul “Puck” Cluj-Napoca
 

18

Erwin Șimșensohn Manager Teatrul de Stat Constanța
 

19

Florin Toma Manager Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galați
 

20

Gabor Tompa Manager Teatrul Maghiar de Stat Cluj
21 Gabriel Fătu Manager Centrul Metropolitian de Educație și Cultură “Ioan I.Dalles”
 

22

Gabriel Popescu Manager Teatrul “Ariel” Râmnicu-Vâlcea
 
Advertisement
usr

23

Gavril Cadariu Manager Teatrul “Ariel” Târgu-Mureș
 

24

Gedő István Bessenyei Director artistic Teatrul de Nord Satu-Mare, Compania “Harag Gyorgy”
 

25

George Mihăiță Manager Teatrul de Comedie București
 

26

Gheorghe Colceag Manager Teatrul Mic București
 

27

Ioana Bogățan Manager Teatrul “Prichindel” Alba-Iulia
 
Advertisement
usr

28

Istvan Albu Manager Teatrul “Figura” Gheorghieni
 

29

Katalin Czvikker Manager Teatrul “Szigligeti” Oradea
 

30

Laurențiu Pleșa Manager Teatrul  “Merlin” Timișoara
 

31

Lucian Sabados Manager Teatrul “Maria Filotti” Brăila
 

32

 
Advertisement
usr

Maia Morgenstern

 

Manager

 

Teatrul Evreiesc de Stat

 

33

 

Marius Rogojinschi

 
Advertisement
usr

Manager

 

Teatrul “Vasilache” Botoșani

 

34

Marinela Țepuș Manager Teatrul “Nottara” București
 

35

 

Mihaela Soloceanu

 
Advertisement
usr

Manager

 

Teatrul “Arlechino” Brașov

36 Mihaela Rus  

 

Manager

 

 

Advertisement
usr

Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești

 

37

Mihai Maniuțiu Manager Teatrul Național Cluj-Napoca
 

38

Mihai Panaitescu Manager Teatrul de Artă Deva
 

39

Nicolae Pungă Manager Teatrul “Stela Popescu” București
 

40

Octavian Costin Manager Teatrul “Anton Pann”  Râmnicu-Vâlcea
41 Ovidiu Caița Director artistic Teatrul de Nord Satu-Mare, Compania “Mihai Raicu”
 
Advertisement
usr

42

Pal Nagy Manager Teatrul “Tomcsa Sandor” Odorheiu Secuiesc
 

43

Radu Macrinici Manager Teatrul Municipal Baia-Mare
 

44

Romică Stan Manager Teatrul “Căluțul de mare” Constanța
 

45

Vasile Muraru Manager Teatrul de Revistă “C.Tănase” București
 

46

Vlad Zamfirescu Manager Teatrul “L.S. Bulandra” București

În semn de susținere față de Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț,  Teatrul de Stat Constanța va difuza astăzi, 20 noiembrie, de la ora 17.00, pe pagina sa de Facebook, spectacolul „98% Decizia corectă”.

Advertisement
usr

Spectacolul lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor, și are la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Este vorba despre un spectacol realizat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr.

“Prin difuzarea acestui spectacol, Teatrul de Stat Constanța își manifestă adeziunea față de mesajul artistic și etic, precum și solidaritatea cu teatrul din Piatra Neamț în fața atacurilor la care a fost supus, în mod cu totul nejustificat și regretabil.”, precizează Biroul de presă al Teatrului de Stat Constanţa.

Menționăm că 46 de directori de instituții de spectacole din toată țara au semnat scrisoarea deschisă prin care protestează față de imixtiunea politicului în Artă, în Cultură.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions