Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, astăzi, noua structură a anului școlar. El a spus a propus ca anul școlar 2022- 2023 să înceapă în 5 septembrie și să se încheie în 16 iunie. Totodată, Cîmpeanu a anunțat intenția de renunțare la obligativitatea tezelor semestriale, așa cum își doresc elevii. În ceea ce privește mediile, ministrul spune că sigur vor fi încheiate la finele anului școlar. Cele semestriale nu au avut nicio relevanță, a spus Cîmpeanu.
„Am reușit să ajungem, îmi place să cred, la un consens care este confirmat nu numai de către experții în științele Educației din România, ci de către orice expert care are un minimum de noțiune de pedagogie modernă. Este vorba despre nevoia de a alterna module de învățare de 6-7-8 săptămâni cu module de repaus. În așa fel putem să ne adaptăm pe specificul anului școlar din România. Mai exact propunerea agreată fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prin modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanță. La finele lunii octombrie, 24 – 30 octombrie ar urma să fie prima vacanță, acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură. După această vacanță, urmează modulul doi de învățare care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie. Urmează modulul trei care ar începe în data de 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie când vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean prin consultare cu cei implicați. Este vorba despre o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie.
După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în apropierea sărbătorilor pascale, mai exact vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie. Urmează modulul cinci și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie când va începe anul școlar următor.“, spus Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.
– 5 septembrie-21 octombrie – modulul 1 de școală
– 24-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii
– 31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2 de școală
– 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
– 9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4 de școală
– 8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară
– 19 aprilie – 16 iunie – modulul 5 de școală
– 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară