Exclusiv
Șefii Vămii din Portul Constanța s-au reinventat, după implicarea în dosarul ”Murfatlar”
Published
7 ani agoon
Portul Constanța rămâne una din principalele căi de intrare a mărfurilor pe teritoriul vamal românesc. Funcțiile din Vamă, Căpitănia și Poliția de Frontieră a Portului Constanța au fost întotdeauna de mare interes pentru angajații statului. La mare preț au rămas funcțiile din Vama Constanța. În ultimii ani au fost câteva dosare penale de răsunet care au vizat activitatea din Vama Port Constanța, Poliția de Frontieră și Căpitănia Portului. Cel mai răsunător este dosarul ”Murfatlar”. Direcţia Naţionale Anticorupţie a instrumentat aproximativ doi ani de zile activitatea economică a celebrei societăți producătoare de vinuri, iar în octombrie anul trecut au avut loc descinderi și rețineri. Ancheta continuă și în prezent. În dosarul „Murfatlar“ procurorii au stabilit un prejudiciu înregistrat în dauna bugetului de stat de aproximativ 600 de milioane de euro, generat de operațiuni fictive între societăți fantomă care aveau ca obiect de activitate producerea sau comerțul cu băuturi alcoolice. George Ivănescu, acţionar la Murfatlar SA, a fost arestat preventiv, alături de alte șase persoane. Așa cum au stabilit procurorii DNA, din grupul infracțional condus de Ivănescu au făcut parte și mulți angajați din cadrul fiscului și ai vămii Constanța. În referatul emis de procurorii DNA prin care s-a propus arestarea preventivă pentru George Ivănescu se face referire şi la extinderea urmăririi penale pentru nouă lucrători vamali din Constanța. Este vorba despre inspectorul vamal Ţene Dragoş Cristian, inspectorul vamal Mocanu Ionel-Daniel, inspectorul vamal Baciu Aurelia, inspectorul vamal Neagu Ionel, inspectorul vamal Nezir Elmaz, şef birou autorizări în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale – DJAOV Constanţa Voicu Liviu, director executiv adjunct care a asigurat funcţia de director executiv al DJAOV, Ioan Alexandru Mateiciuc, director executiv al DJAOV Constanţa, Viorel Constantin Dima, director executiv al DJAOV Constanţa, Florentina Aioanei, director executiv al BVI, Nicolae Cristian Stăniguţ. Toți cei anterior menționați sunt acuzați de procurori de infracțiunea de abuz în serviciu.
Concesii pentru Murfatlar SA și societățile complice
Fapta pentru care sunt cercetați vameșii anterior menționați este legată de faptul că aceștia cunoșteau faptul că Murfatlar SA înregistra restanțe la plata accizelor dar nu au dispus suspendarea autorizaţiei de antrepozit fiscal deţinută de SC Murfatlar România SA și astfel s-au înregistrat prejudicii la bugetul de stat. În același referat întocmit de procurori se mai specifică: „Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în speţă sunt: autorizarea antrepozitelor fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi (la Ploieşti, jud. Prahova, la Poşta Câlnău, jud. Buzău, şi la Murfatlar, jud. Constanţa), cu încălcarea dispoziţiilor legale, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă, îngăduinţa funcţionarilor publici cu atribuţii de serviciu în materie care nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi şi nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deşi societăţile au înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant“.
Pe funcții în continuare
Cu alte cuvinte există suspiciuni întemeiate că lucrătorii vamali anterior menționați nu și-au făcut datoria și din această cauză au fost aduse prejudicii statului român. Toți vameșii care sunt cercetați în dosarul ”Murfatlar” își continuă activitatea în Vama Constanța, iar trei dintre aceștia sunt menținuți în funcții de conducere. Florentina Aioanei, fosta adjunctă a directorului Viorel Dima, a fost detașată la Vama Tulcea, după care a fost promovată pe funcția de director executiv. Viorel Constantin Dima, fost director executiv al DJAOV Constanţa, ocupă în prezent funcția de ajutor șef de tură în vama Port Constanța. Florentina Aioanei i-a oferit un loc călduț fostului său șef. Directorul executiv adjunct al DJAOV Ioan Alexandru Mateiciuc a fost detașat șase luni la Vama Mangalia Port și a revenit pe aceeași funcție. Acesta a mai fost implicat și în dosarul UCM Reșița care a avut ca obiect exportul fictiv de motoare, în care creierul era sirianul Saaid Baaklini. Este evident că nu există o sentință definitivă în cazul vameșilor implicați în dosarul ”Murfatlar” printre care și cei trei șefi, așă că prezumția de nevinovăție are încă efecte asupra statutului lor. Dar influența celor trei șefi este încă mare în rândul angajaților Vămii Constanța. Ori acest climat inhibă pe mulți dintre vameși care și-ar dori altceva de la conducerea Vămii Constanța.
Fratele directorului Alexandru Mateiciuc, filmat când primea țigări la bordul unei nave
Miercuri, 5 octombrie 2016, procurorii DNA au făcut o serie de descinderi la domiciliile și locurile de muncă ale unor polițiști de frontieră, vameși și ofițeri de la Căpitănia Portului Constanța. Toți cei vizați efectuau controale la bordul navelor care soseau în Portul Constanța. Cei cercetați își făcuseră un obicei din a pretinde comandanților de navă țigări și alte bunuri pentru a nu-și intensifica controalele. Mai mult reprezentanții autorităților portuare nu se mulțumeau doar cu uzualele cadouri pe care le primeau oricum, ci impuneau cantități de țigări pe care apoi le împărțeau între ei. Remus Leţcanu, George Daniel Şapera, Adrian Dumitru Stoica, Gabriel Aurelian Bratu, Marian Chioibaş, Daniel Botea, Marcel Laurenţiu Mosoiu, Daniel Verişan, Sever Ali, Marinel Pătraşcu, Titi Dină, Eusebiu Cătălina, Constantin Ciprian Adochiţei, Cătălin Petrişor Caraman şi Mihai Marcel Alexoi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită în acest dosar care se află pe rolul Tribunalului Constanța. Directorul executiv adjunct al DJAOV Alexandru Mateiciuc are un frate Bogdan care este inspector vamal la Vama Port Constanța. Acesta a fost filmat în momentul în care primea în timpul unui control la bordul unei nave un sac cu țigări. Filmulețul este atașat materialului.
În filmare se vede clar cum Bogdan Mateiciuc a luat sacul cu cartoanele de țigări de la secundul navei și apoi a făcut împărțeala cu colegii de control de la Poliția de frontieră și Căpitănia Portului Constanța chiar de față cu comandantul navei. Cu toate acestea Bogdan Mateiciuc nu se află printre cei cercetați. De altfel ancheta s-a oprit doar la ofițerii și vameșii de tură care colectau șpaga deși este cunoscut că cel puțin la vamă și Căpitănia portului o cotă ajungea și la șefi. Este curios cum au reușit acești funcționari ai statului cercetați să ajungă înapoi pe funcții cheie în Portul Constanța și să-și protejeze în continuare interesele.
Comentarii pe Facebook
Absolvent al facultății de jurnalism - presă scrisă București, și-a început activitatea în 1994 la cotidianul Evenimentul zilei, pe funcția de redactor în cadrul secției Investigații. În cariera de jurnalist a mai lucrat la următoarele instituții Mass media: Cotidianul (redactor investigații), România liberă (redactor investigații), Ziua (redactor investigații), Ziua de Constanța (director) Jurnalul Naţional (redactor investigații), Săptămâna Financiară (colaborator), Antena 1 Constanța (director media). A publicat peste 500 de articole de toate genurile jurnalistice.