Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Şeful ITM Constanţa, Eugen Bola, înregistrat când muşamaliza un caz de muncă fără forme legale

Published

on

Redacţia Ordinea.Ro a intrat în posesia unei înregistrări care atestă intervenţia inspectorului-şef al ITM Constanţa, Eugen Bola, în muşamalizarea unui caz de muncă fără forme legale. Din înregistrare reiese că trei inspectoare de la ITM Constanţa au demarat o verificare la o societate comercială, depistând că patronii acesteia nu au transmis datele angajaţilor găsiţi la muncă în Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL). Potrivit legii, datele se transmit cu o zi înainte de începerea raporturilor de muncă. Nedeclararea este abatere şi se sancţionează cu amendă contravenţională de 10.000 de lei pentru fiecare persoană găsită la muncă dar neînregistrată în REVISAL. Depistarea acestor situaţii este relativ banală. Astfel, inspectorii se prezintă la societatea controlată, legitimează persoanele găsite la muncă, după care consultă sistemul REVISAL pentru a vedea dacă au fost transmise/declarate în sistem datele referitoare la contractele de muncă ale acestora. De regulă, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se încheie a doua zi, la sediul ITM. Şi tot de regulă, contravenţia nu poate fi anulată decât de instanţa de judecată, în situaţia ipotetică în care, prin expertiză judiciară, s-ar demonstra existenţa unor erori în sistemul informatic. Împotriva acestor reguli, inspectorul-şef al ITM le-a convocat pe cele trei subordonate la o instrucţie ad-hoc, în prezenţa contravenientului, respectiv administratora societăţii unde se depistase abaterea. După ce le-a făcut cu ouă şi oţet, Bola le-a ţinut celor trei deştepte, cum singur le-a „alintat”, o adevărată lecţie de muşamalizare.

 „Are o eroare pe sărăcia aia”

Aşa cum reiese din înregistrarea intrată în posesia noastră, Eugen Bola şi-a informat subordonatele că administratora societăţii susţinea că s-ar fi ivit o eroare la transmiterea electronică a datelor. „Are o eroare pe sărăcia ăia. Că le-a transmis, că nu s-a recepţionat la noi transmisia lor.” – a spus, conform înregistrării, Eugen Bola. „În cazul ăsta, trebuie amânat controlul” – s-a prins din scurt una din inspectoare. „Da” – a aprobat sec Eugen Bola, după care s-a adresat reprezentantei firmei controlate: „Doamnă, dacă ceea ce spuneţi dumneavoastră este real, colegele mele, mâine, au alte probleme de rezolvat şi se înghesuie şi colegele. Dar precis aveţi? Mai staţi aici? Mai aveţi pe cineva, că eu până la patru nu am pe nimeni. Mergeţi acum, le listaţi şi veniţi înapoi. Vă rog foarte mult, ca să nu apară probleme. Da? Faceţi dovada că aţi transmis!”, a spus Bola, accentuând pe ultima propoziţie.

 „Dacă mănâncă rahat, asta e!”

Advertisement
usr

Un zgomot de tocuri grăbite se stinge încet pe holurile ITM, iar inspectorul-şef rămas singur cu subordonatele se simte, dintr-o dată, mai în apele lui. „Da` de ce sunteţi voi trei deştepte? Că înnebunesc eu… Trebuia să mă duc într-un şantier cu o grămadă de bărbaţi necalificaţi, era altceva cu ăia. (…) Cum vă apucaţi voi trei şi cu ea să dialogaţi? Să-mi spună ea mie că a fost o neînţelegere între colege?! (…) Să vă vină sărăcia asta acolo. O puneţi să vă dea notă de relaţii că a transmis. Să facă dovada, dacă mănâncă rahat, asta e, eu n-am nicio vină.”, a spus Bola. Una din inspectoare s-a justificat deîndată: „Vă spun eu ce a făcut din punct de vedere legal. Ea şi-a completat registrul şi nu avea transmisiuni. N-a apărut… N-a transmis sub formă electronică. Probabil că a completat, dar n-a transmis.”.

O lecţie de muşamalizare: „Am aburit-o, am înnebunit-o! (…) Se taie Popescu-Ionescu. Se trece Ionel şi Gigel”

Explicaţia legală nu l-a impresionat pe Bola. Ca dovadă, acesta şi-a continuat monologul cu o adevărată lecţie de muşamalizare: „Mă, noi am avut o chestiune, două-trei bucăţi, li s-a dat pe munca la negru. Şi a venit ăla cu transmisia. Şiii… am aburit-o, am înnebunit-o! (…) Mă, avem o problemă! Aici nu e bine, a greşit cumplit. Trebuia să-l dea în gura mă-sii mai întâi afară… şi pe urmă ne scoateam noi ochii, numai noi. (…) Ce ne scoatem noi ochii aici e problema noastră şi numai a noastră. Nu ştie nimeni ce ne omorâm noi aici! Nu ştie nimeni! (Apoi, pe un ton didactic:) Dom`le, trebuia să meargă la… în acţiune. Acum, imediat, să poată fi altcineva. De când am primit-o, spun ceva… nu spun că e Naşu`. Spun că sunt în C.O. (concediu de odihnă – n.r.), că sunt bolnav… O dau înapoi! Se taie Popescu-Ionescu. Se trece Gigel şi Ionel. (…) Să dea notă de relaţii. Luaţi hârtiile alea ca să aveţi o justificare că aţi rupt…”.

 „Dacă nu mai era scris, n-o mai scriam deloc”

Întrucât erau comentarii în continuare, din păcate imposibil de desluşit, Eugen Bola mai trasează o dată linia de acţiune: „Au transmisia datelor… fac dovada! Dom`le, dacă nu au transmiterea, să fie sănătoşi. Dacă au, le daţi avertisment. O punem din nou să spună că: le-am transmis…, că s-a schimbat COR-ul, că vrăjeli…”. (COR= Clasificarea Ocupaţiilor din România). Una din inspectoare nu se lasă: „Lu` doamna îi lipseşte codul de încărcare, iar în momentul în care i-a apărut acolo o eroare, poate să fie o eroare de introducere a datelor.”. Dar nici Bola nu se lasă: „Măi, nu ştiu, nu ştiu cu ce o să vină, dar repet: dacă este, vă puteţi prevala de chestia asta ca să-i daţi avertisment… că s-a transmis! Bine, nici avertisment n-ar trebui.”. Inspectoarea bâiguie ceva, intuim că despre imposibilitatea anulării  actelor de control. „Nu, nu – răspunde Bola – pentru că avem asta. Aţi început-o… că dacă nu mai era scris, n-o mai scriam deloc. Chiar n-o mai scriam deloc. Îmi pare rău, ştiu! (…) Dar asta (contravenienta – n.r.) dacă vine, repet, îi daţi aia… că am făcut… că am scris. Ea vine şi-mi spune aşa: eu am transmis şi pe COR, l-am transmis pe 15 (probabil codul ocupaţiei – n.r.) şi n-am ştiut că trebuia să-l transmit pe 17 că aşa e numărul dat de COR. (…) O vedeţi… O vedeţi care e treaba!” – a încheiat Eugen Bola.

Advertisement
usr

Curat şi neprihănit, în megascandalul retrocedării carierei de la Sibioara

De-a lungul carierei sale, Eugen Bola a fost implicat în mai multe scandaluri. În anul 2013, pe când era prefect al judeţului Constanţa, acesta a intervenit în litigiul deja foarte cunoscut al retrocedării abuzive a carierei de la Sibioara, anulând din pix o hotărâre de fond funciar care se afla de doi ani în circuitul civil şi care, din punct de vedere legal, nu putea fi anulată decât de instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Constanţa. Hotărârea mătrăşită de Bola invalida propunerea de retrocedare a carierei de la Sibioara, având în vedere că perimetrele miniere sunt exceptate prin lege de la retrocedare. Proprietarul carierei retrocedate abuziv, omul de afaceri Grigore Comănescu, a depus plângere penală împotriva lui Eugen Bola, însă organele în drept au clasat dosarul.

Aşteptăm reacţia organelor după această înregistrare a cazului grav de muşamalizare în care este implicat Eugen Bola. Îl vor găsi curat şi neprihănit şi de această dată?

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions