În urma acțiunii de control din mini-vacanța de Paști și 1 Mai, în zona faleza Cazino Mamaia, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a sancționat pe baza HG 559/2001, toți operatorii economici, care încalcă prevederile acestui act normativ. Șeful CJPC Constanța, Horia Constantinescu, spune că, mai exact, au fost sancționate toate magazinele de tip „alimentară“, punându-le în vedere respectarea cu strictețe a anumitor măsuri.
„Turismul nu poate fi privit decât ca un ansamblu de măsuri cu o direcție convergentă, iar abaterea de la normele legale aduce consecințe grave. În magazinele (băcănii) nu se pot vinde alimente de acest tip: preparatele şi semipreparatele din carne, lapte, ouă și a produselor de panificație, de patiserie şi de cofetărie. Nu în stațiunile turistice. Potențialul pericol al consumului unor alimente, păstrate pe plajă sau în condiții improprii, trebuie înlăturat. Vom face adresă către Primărie (Constanța, n.r.) în vederea reevaluării autorizațiilor de funcționare. Se pune în vedere tuturor operatorilor economici să retragă alimentele de la comercializare, asa cum sunt ele menționate în HG 559/2001. Inclusiv băuturile. În stațiuni nu au ce căuta astfel de magazine!“, spune Horia Constantinescu.
Iată ce cuprinde HG 559/2001 la care șeful CJPC face referire:
„HOTĂRÂRE nr. 559 din 14 iunie 2001
privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice
EMITENT
GUVERNUL
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 335 din 22 iunie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România,
Guvernul României adopta prezenta hotărâre.
Articolul 1
(1) Comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, oua, a produselor de panificatie, de patiserie şi de cofetarie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate.
(2) Comercializarea produselor menţionate la alin. (1) prin rulote, standuri şi chioscuri este permisă numai în zone publice special amenajate şi autorizate conform reglementărilor legale. Orice alt mod de comerţ ambulant este interzis în staţiunile turistice.
Articolul 2
Comercializarea produselor nealimentare, a produselor alimentare preambalate, precum şi a legumelor şi fructelor se face în zone/spaţii stabilite de autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul Ministerului Turismului, şi care îndeplinesc condiţiile impuse de normele sanitare.
Articolul 3
Desfacerea băuturilor alcoolice, a băuturilor nealcoolice şi a cafelei la dozator, a inghetatei prin aparat de inghetata, precum şi a băuturilor răcoritoare imbuteliate şi a inghetatei preambalate se face cu respectarea normelor sanitare.
Articolul 4
Nerespectarea prevederilor art. 1-3 constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.
Articolul 5
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Ministerului Turismului şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi ai primarilor.
Articolul 6
Contravenţiilor prevăzute la art. 4 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE“
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta