Moțiunea simplă a PNL “O Românie fără educație de calitate este o Românie săracă” va fi dezbătută și votată, luni, în plenul Senatului.
În moțiunea semnată de 37 de senatori PNL și USR se cere demisia ministrului Educației, Liviu Pop, căruia i se mai solicită “să prezinte în Parlament un raport privind starea învățământului românesc”.
“Această moțiune nu a fost depusă din pură formalitate! Dacă o veți susține vom arăta că Educația este o preocupare reală a Parlamentului. Dacă nu o veți vota, vă întreb cum o să mergeți în fața celor care v-au trimis să-i reprezentați aici? Votul pentru moțiune va semnifica un pas înainte spre performanță și competitivitate. Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL și ai USR, cerem Guvernului Tudose: rezolvarea de urgență a problemei manualelor școlare, asigurarea tuturor resurselor financiare și legale pentru obținerea autorizațiilor de funcționare a tuturor școlilor, finanțarea corectă a Educației românești, descentralizarea reală și depolitizarea școlii românești; promovarea și dezvoltarea învățământului profesional; elaborarea unei legislații și a unor proceduri coerente pentru înființarea de noi școli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat, demisia ministrului Educației”, afirmă semnatarii moțiunii.
Potrivit acestora, România are un abandon școlar record, rata părăsirii timpurii a cursurilor fiind de 19%. Totodată, semnatarii documentului susțin că anul școlar 2017 — 2018 începe fără manualele de clasa a V-a, fără autorizații de funcționare pentru școli — din peste 31.000 de unități de învățământ, 6.500 având avize și autorizații, cu un sistemul educațional “politizat la maximum”, fără bani pentru salariile profesorilor, fără investiții pentru modernizarea procesului didactic în universități, informează Agerpres.ro.
“Școala este decuplată complet de piața muncii și se continuă distrugerea învățământului profesional”, lipsesc legislația și procedurile pentru înființarea de noi școli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat și are loc un “atac la autonomia și resursele universităților”, se mai arată în moțiune.
În opinia senatorilor PNL și USR, principiile de care trebuie ținut cont pentru ca România “să conteze în actualul context internațional unde se caută performanță și competitivitate” sunt: finanțarea corectă a învățământului și cercetării; acordarea de șanse egale pentru fiecare tânăr la învățătură de calitate; profesori motivați, laboratoare bine dotate, programe școlare actualizate în permanență; legislație coerentă și predictibilă; consiliere școlară și orientare profesională eficientă; popularizarea învățământului profesional atât în rândul beneficiarilor direcți, cât și al potențialilor investitori; plata corectă a forței de muncă, pentru a nu o pierde.