Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Senatorul Chițac, ATAC DUR la Primăria condusă de Făgădău: “A început de patru ani să reamenajeze un părculeț și nu l-a terminat nici acum “

Published

on

Primăria a cărei activitate este coordonată de Decebal Făgădău a fost criticată în repetate rânduri de politicieni, oameni de afaceri, agenți economici implicați în activități turistice și, mai ales, de către locuitorii municipiului Constanța. Aceștia din urmă își exprimă zilnic supărările cu privire la modul în care este administrat orașul, despre starea drumurilor, lipsa spațiilor verzi, construcțiile haotice, lucrările de infrastructură promise și abandonate, șantierele în lucru nefinalizate plus multe altele. În tot acest timp, edilul transmite că orașul se află pe drumul cel bun și că investitorii nu fac nicidecum cale întoarsă, așa cum afirmă unii sau alții.

Senatorul Vergil Chițac trage un semnal de alarmă cu privire la activitatea Primăriei condusă de Făgădău, a proiectelor începute și nefinalizate, printre acestea și “Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic”, precum și asupra faptului că municipiul Constanța se află la coada clasamentului reședințelor de județ în funcție de fondurile europene atrase pe cap de locuitor.

Despre ce cifre vorbește senatorul Chițac, cum susține că a ajuns municipiul Constanța în situația aceasta și ce concluzii are vizavi de modul de lucru al Primăriei condusă de Decebal Făgădău, vă invităm să citiți întreg mesajul senatorul constănțean. Precizăm doar că Vergil Chițac a fost candidat la fotoliul de primar al municipiului Constanța, actualul parlamentar fiind candidatul Partidului Național Liberal filiala Constanța pentru Primăria municipiului reședință de județ.

“Neîndoielnic, fondurile europene nerambursabile au reprezentat un ajutor binevenit în reducerea disparităților dintre țara noastră și Europa occidentală. Prezint câteva cifre care-i pot convinge și pe cei mai anti-europeniști, dacă mai au un dram de rațiune.

Advertisement
usr

În perioada 2007 – 2017, România a primit de la Uniunea Europeană 43 de miliarde de euro și a contribuit la bugetul european cu 14,5 miliarde de euro. Prin urmare, un plus de 28,5 miliarde de euro. Acești bani, împreună cu accesul la cea mai mare piață liberă și cu investițiile străine, au dus la dublarea PIB-ului, la diminuarea șomajului până la nivelul de 3,6%, au crescut salariile, productivitatea muncii, iar exemplele ar mai putea continua.

Absorbția fondurilor europene este un semnal pozitiv și pentru investitorii străini care văd un semn al debirocratizării și diminuării corupției. Derularea proiectelor finanțate din bani europeni înseamnă un proces de achiziții mai bun și mai transparent, o abordare coerentă a dezvoltării naționale și locale, pe scurt o administrație mai profesionistă. Teorema ce decurge de aici este că cele două merg mână în mână, unde sunt proiecte europene sunt și investiții străine și reciproc.

Din această perspectivă aduc în atenție ceva care este amar și sugestiv în același timp, pentru ceea ce a însemnat absorbția fondurilor europene în orașul nostru, proiectul numit Parcul arheologic din Constanța. Ceea ce s-a întâmplat în acest caz este demonstrația cea mai elocventă a teoremei de mai sus.

În vara anului 2015, pentru derularea proiectului, Primăria Constanța a organizat o procedură de achiziții publice pentru atribuirea contractului: „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic – Municipiul Constanţa“. Proiectul avea asigurată finanțare europeană. Inițial, licitația a fost câștigată de Mobitom SA, în asociere cu SC Pomacost SA. Mobitom și Pomacost sunt societăți despre care presa a relatat ca fiind din cercul de influență a șefilor din Primăria Constanța. Finanțarea europeană s-a pierdut pe fondul unei contestații făcute de competitorii grupului de firme câștigătoare. În ianuarie 2016, instanța a cerut primăriei să reia procedura de achiziție. Din cauza acestei contestații termenul de execuție a fost depăşit și a fost pierdută finanțarea de 15.576.652 lei din bani europeni. Cum proiectul era demarat, a trebuit să fie continuat, evident că pe banii noștri, astfel încât pe data de 18.11.2016, Primăria a încheiat contractul cu noul câștigător al lucrării care este: nicio surpriză aceeași Mobitom SA în asociere, bineînțeles, cu Pomacost. Termenul de finalizare era martie 2017. Dar surpriză! Proiectul a trebuit să fie refăcut pentru că preluarea apei pluviale de către rețeaua de canalizare RAJA nu era dimensionată pentru volumul ce provenea de la fântânile arteziene din parc. Este de prisos să vă amintesc că nici până azi nu este gata acest părculeț. Toată lumea vede. Termenul de finalizare este noiembrie 2018.

În final, câteva concluzii:

Advertisement
usr
  1. Primăria Constanța a început de 4 ani să reamenajeze un părculeț de câteva hectare, printr-un proiect finanțabil din fonduri europene, și nu l-a terminat nici acum. Asta da performanță administrativă!
  2. S-a pierdut finanțarea europeană de aproximativ 15.5 milioane de lei, pentru că licitația de adjudecare a lucrărilor a fost anulată de instanță, iar proiectul a ieșit din termen. Întâmplător sau nu, câștigătorii licitației anulate era un consorțiu de firme care s-au îmbogățit din contracte cu primăria, adică din banii noștri.
  3. Pentru că parcul trebuia terminat, s-a licitat încă o dată și cine credeți că a câștigat? Evident, același consorțiu de firme. Oare nu s-a dorit să nu accesăm banii europeni pentru că ei nu se pot fura și, nu-i așa, vine OLAF-ul?

Și acum, concluzia finală. Ce am avut noi până acum și ce avem în Constanța? Nici fonduri europene, nici investiții străine. În clasamentul reședințelor de județ, în funcție de fondurile europene atrase pe cap de locuitor, figurăm pe un rușinos loc 37 din 41 de orașe.  (Sursa)

Am avut și avem în loc de Parcul arheologic din ConstanțaParcul arheologic “Constanța”!

P.S. Cred că Parcul arheologic din Constanța cuprinde și clădirea ce găzduiește Consiliul Județean, respectiv Primăria. Tot ce este acolo de la arhitectura clădirii continuând cu organizarea celor două instituții, conducerea lor, spiritul ce domnește în dânsele, mentalitate, profesionalism, performanță, țin de arheologia Constanței”.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions