Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, participă în aceste zile la Paris, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Parlamentare UNESCO, la cea de-a 42-a Conferință Generală a UNESCO, cel mai important eveniment interguvernamental de la nivelul Organizației, care se desfășoară o dată la doi ani.
Ieri s-au prezentat spre aprobare rapoartele Comisiilor de Științe, de Cultură si Tehnologie. Principalele subiecte din cadrul reuniunii plenare au fost:
gestionarea și conservarea adecvată a tuturor elementelor din Patrimoniul Mondial;
utilizarea instrumentelor necesare pentru a putea reconstrui relația societății noastre cu natura;
etica neurotehnologiei.
Conferința Generală este cel mai înalt organism de conducere UNESCO, iar sesiunea din acest an oferă un forum de discuții privind mijloacele de realizare a educației universale, provocările etice ale noilor tehnologii, gestionarea și conservarea adecvată a siturilor din Patrimoniul Mondial și instrumentele necesare pentru a lupta împotriva perturbărilor climatice și a putea reconstrui relația noastră cu mediul.
„În marja evenimentului CG42, am avut astăzi (ieri, n.r.) o întâlnire cu E.S. Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, care a fost aleasă în funcția de președinte al Conferinței Generale UNESCO (2023-2025). Este prima dată când România deține președinția acestei organizații specializate a Națiunilor Unite. I-am urat succes doamnei ambasador în îndeplinirea mandatului de înaltă responsabilitate și am convingerea că, așa cum a menționat în discursul de investitură, doar ,,prin unitate, dialog și solidaritate” și consens vor fi identificate, la nivelul întregii comunități internaționale, ,,soluții durabile pentru provocările majore și complexe” cu care se confruntă societatea noastră în prezent.
Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat atât stadiul dosarelor României, cât și necesitatea implementării prevederilor Recomandării UNESCO privind etica inteligenței artificiale. Potrivit UNESCO, în contextul transformării sectoarelor culturale și creative, pe măsură ce segmentul inteligenței artificiale se dezvoltă (piața IA evaluată, anul trecut, la 136,6 miliarde de dolari) este necesară elaborarea unor orientări în acest domeniu cu sprijinul tuturor celor implicați – profesioniști din domeniul culturii și științei, experți, factori de decizie politică etc. Astfel, va putea fi creat cadrul potrivit de promovare a diversității culturale și ne vom putea asigura că utilizarea inteligenței artificiale nu perpetuează sau chiar intensifică prejudecățile și inegalitățile existente.“, a declarat Remus Negoi.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta