Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că a participat, astăzi, la Ora Guvernului, în Plenul Senatului, la audierea ministrului Finanțelor Publice, Adrian Câciu. Negoi a spus că la inițiativa senatorilor USR, ministrul Finanțelor Publice Adrian Câciu a răspuns întrebări privind indicatorii macroeconomici dezastruoși. Senatorul constănțean a afirmat că, după cum se aștepta, Câciu a dat vina pe greaua moștenire.
„Făcând parte din Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR, domnul ministru al Finanțelor a avut răspunsuri stereotipe. Ce putea spune altceva? Că ei sunt incompetenți?
De ce inflația a crescut, pentru prima dată după mai bine de 10 ani, la peste 10%?
De ce ratele dobânzilor s-au dublat de când au luat guvernarea, românii fiind nevoiți să plătească rate la bănci enorme?
De ce România se împrumută pe piețele externe cel puțin dublu față de țări europene similare?
De ce creșterea economică s-a redus la mai bine de jumătate, de la aproape 5% la sub 2%?
De ce prețurile au explodat la absolut toate bunurile și serviciile, împovărând și mai mult românii?
Numai ei nu sunt de vină… Orice altceva sau altcineva e de vină. Opoziția, extratereștrii, karma, orice altceva e de vină, numai Coaliția Sărăciei nu. Când ești atât de incompetent, când îți vezi numai de șmecheriile tale de coaliție, nu ai cum să te gândești la români.
Motive pentru care a fost convocat Câciu:
1️. Reducerea prognozei de creștere economică pentru 2022: la 4,2% față de 5,1%, nivelul prevăzut în prognoza de toamnă. Un motiv serios de îngrijorare este că bugetul a fost construit pe o prognoză de 4,6%. Va reduce cheltuielile publice, va crește gradul de colectare a veniturilor sau pur și simplu se va împrumuta mai mult?
2️. Creșterea constantă a costurilor la care se împrumută România, cele mai mari la nivel european. România plătește o dobândă de 5,4%, de 12 ori mai mult decât vecinii din Bulgaria (0,5%) și mult peste alte state din regiune, precum Polonia (3,4%) sau Ungaria (4,4%). Ministrul Câciu trebuie să explice de ce a ajuns să recurgă la această rezervă de finanțare și de ce trebuie să plătim asemenea costuri.
3️. Creșterea continuă a prețurilor, care îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici. România a înregistrat o inflație-record, de 8,2% în luna decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Majorarea cu 50% a prețului gazelor naturale, dar și creșterile semnificative ale prețurilor la combustibili, energie electrică, alimente și alte bunuri sunt îngrijorătoare.“, a declarat Remus Negoi.