Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că în toamna acestui an va fi înaintată o inițiativă legislativă prin care se da posibilitatea trecerii mai ușoare a unor terenuri din domeniul privat în domeniul de interes public în vederea înființării de perdele forestier. Negoi spune că trebuie creată o legislație mai permisivă prin care statul să poată intra mai ușor în posesia unor terenuri și pe care să poată fi plantate perdele forestiere. Evident, spune Negoi, oamenii trebuie să fie despăgubiți pentru terenurile cedate la valoarea pieței.
„Lipsa perdelelor forestiere are efecte negative şi asupra agriculturii, iar judeţul nostru a devenit una dintre cele mai aride zone din ţară. Studiile arată că perdelele forestiere sporesc producţia agricolă cu peste 35%.“, spune Negoi.
El atrage atenția că, având doar 29,52% suprafață împădurită (conform IFN), România este departe de media țărilor din UE (43%), iar Constanța se află în topul judeţelor cu o suprafață împădurită foarte redusă, sub 10%.
Negoi afirmă că refacerea terenurilor degradate ajută la recuperarea biodiversităţii, iar pădurile absorb emisiile de carbon care generează efectul de încălzire globală.
„Prin programul nostru de guvernare urmărim stoparea tăierilor ilegale, prin lansarea DNA-ului Pădurilor, și transparentizarea pieței lemnului, propunem declanșarea unui program multianual de împădurire a terenurilor degradate care sunt optime pentru vegetația forestieră şi ne dorim profesionalizarea administrației silvice. Este de dorit să se atingă un ritm de împădurire anual care să facă posibilă acoperirea cu păduri a aproximativ 40% din suprafața terestră a României, până în 2050. Creșterea treptată a capacității de împădurire se potate realiza prin atragerea de fonduri europene, prin fonduri private și prin alocări bugetare.“, a mai spus senatorul de Constanța.