Conecteaza-te cu noi

Politica

Senatul a instituit Ziua Picturii Naționale. Remus Negoi (USR-PLUS): „Va fi marcată de către instituții de cultură și nu de către primării sau consilii județene“

Published

on

Senatorii au aprobat, astăzi, în unanimitate instituirea Zilei Picturii Naționale. Inițiativa a plecat de la parlamentarii USR-PLUS, care au venit cu un amendament la un proiect al PSD, care dorea instituirea Ziua pictorului național Nicolae Grigorescu. Zilei Picturii Naționale va fi sărbătorită în fiecare an în 15 mai, care este și ziua de naștere a marelui pictor. Senatorul de Constanța al USR-PLUS Remus Negoi a declarat pentru Ordinea.ro că a dorit să modifice inițiativa PSD, pentru a putea sărbătorii toți pictorii din România. În cuvântul său de la tribuna Senatului, Remus Negoi a declarat că aleșii USR-PLUS au impus în lege ca această sărbătoare să fie marcată de către instituții de cultură și nu de către primării sau consilii județene prin tot felul de manifestări politico-electorale.

„În Comisia de Cultură a Senatului s-a aprobat în unanimitate cu amendamentul de a transforma Ziua pictorului național Nicolae Grigorescu în Ziua Picturii Naționale. Probabil că în asentiment ar fi fost și pictorul Nicolae Grigorescu, dar ar fi fost mândru, în sinea lui bineînțeles, pentru că geniile au fost întotdeauna modeste, de marcarea acestei zile, însă cu siguranță nu ar fi dorit un festivism deșănțat care să marcheze această zi. Tocmai de aceea este specificat că această zi nu este liberă și va fi marcată prin evenimente dedicate de către instituții de cultură, nu de către primării sau consilii județene, care să marcheze prin fel și fel de chermeze. La fel de adevărat, pictorul Nicolae Grigorescu, dacă ar fi trăit în zilele noastre, și-ar fi dorit să fie rezolvate și alte probleme ale culturii, adevărate probleme ale culturii. Spre exemplu problema poliției patrimoniului, care este subdimensionată în județele bogate în patrimoniu. Pictorul ar fi dorit ca patrimoniul național mobil să fie evaluat din punct de vedere cultural istoric și nu din punct de vedere financiar – contabil. De asemenea, ar fi dorit ca acest patrimoniu național mobil al României să fie expertizat de către specialiști ai Ministerului Culturii și nu ca acum de către experți ai ANEVAR“, a spus Negoi de la tribuna Senatului.

Proiectul va merge la Camera Deputaților, unde va fi dat votul final.

Potrivit wikipedia.org, Nicolae Grigorescu s-a născut în 15 mai 1838 în satul Pitaru din Județul Dâmbovița, fiind primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions