Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Senatul României a dat de pământ cu gașca infracțională de la Primăria Năvodari

Published

on

Redacția Ordinea.Ro a relatat într-un articol recent că statul român, prin Administrația Națională Apele Române și Ministerul Finanțelor Publice, revendică un teren de 6,5 hectare furat de Primăria Năvodari din domeniul public al statului. Relatam de asemenea că totul a pornit de la un abuz al fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei, care a înscris mai multe bucăți din domeniul public al statului în proprietatea Orașului Năvodari, ca să aibă motiv să taxeze cu două milioane de euro societatea Somaco Construct SRL.

Aceasta deține complexul turistic Verona din zona Mamaia Nord, cu deschidere la lacul Siutghiol. Societatea  a consolidat malul lacului Siutghiol, pe o suprafață de 4646 mp, în dreptul complexului Verona, cu avizul de principiu al Apelor Române, din 2007. Anterior, zona fusese lăsată de izbeliște, iar apa care băltea permanent acolo se infiltra la fundația construcțiilor turistice ale societății.

La cinci ani distanță, în 2012, Primăria Năvodari a făcut demersuri pentru a-și înscrie în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra mai multor terenuri de pe malul lacului, deși acestea aparțineau de drept statului român. Punând gheara pe terenul statului, Primăria Năvodari a aplicat o taxă retroactivă societății Somaco Construct SRL, începând cu anul 2010. Societatea a fost scoasă datoare cu două milioane de euro, această sumă fiind de 21 de ori mai mare decât valoarea de vânzare a terenului, conform grilei Primăriei. Autoritatea locală a pretins, în fals, că societatea în cauză ar fi depozitat materiale de construcții  pe terenul orașului.

În realitate, până în 2012, terenul respectiv nu a fost al orașului, ci al statului. Mai mult, taxa halucinantă a fost calculată între 1 septembrie 2010 și 30 martie 2012. Însă Orașul Năvodari a devenit proprietar tabular al terenului, pe fracții, abia la 11 iulie 2012 și 15 iunie 2013. Cu alte cuvinte, în perioada taxării nu avea terenul în patrimoniu ca să poată pretinde foloase că acesta a fost ocupat cu materiale de construcții depozitate. În al doilea rând, nu s-a depozitat nimic, ci s-a construit un dig de apărare care prin natura și destinației lui este tot bunul statului.

Advertisement
usr

Deși faptele sunt clare ca bună ziua, iar calificările date de Primărie sunt de un grotesc sesizabil oricui, bravi magistrați locali, evidențiați în lupta declarativă pentru apărarea statului de drept, au luat poziția de drepți în fața lui Matei, făcând scut în jurul lui pentru a nu fi trimis în judecată în al ț-șpelea dosar penal. Lucrurile s-au pus în mișcare abia după ce comisia de abuzuri a Senatului României, cu vot unanim, exprimat așadar de reprezentanții tuturor partidelor, a decis să facă lumină.

Senatul României: este terenul statului, iar taxa este abuzivă

În articolul de față vă prezentăm concluziile Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României. Precizăm că acest document, votat unanim de senatorii comisiei, indiferent de culoarea lor politică, are la bază o constatare a Curții de Conturi, care a făcut verificări la Primăria Năvodari tocmai la cererea Senatului. Ulterior, camera superioară a Parlamentului a cerut precizări și de la Apele Române, a audiat părțile implicate și a stabilit în final, pe 12 iunie 2018, următoarele concluzii:

”Lucrarea de consolidare a malului lacului, edificată de SC Somaco Construct SRL, prin natura și destinația acesteia, este o lucrare hidrotehnică, ce se încadrează în categoria bunurilor ce aparțin domeniului public al statului, fiind, în fapt, un dig de apărare împotriva inundațiilor, conform definiției date de art. 3 lit. a) din Legea nr. 259/2010 privind siguranța digurilor și, totodată, conform precizărilor din adresa 4564/12.03.2018 emisă de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral: «Această lucrare este de interes național, în sensul art. 48 și art. 29 din Legea 107/1996, și se încadrează în categoria bunurilor ce aparțin domeniului public al statului român, prin natura și destinația sa – construcție de apărare împotriva acțiunii distructive a apei».

Comisia consideră că tratamentul fiscal aplicat SC SOMACO CONSTRUCT SRL a fost unul discriminatoriu comparativ cu măsurile adoptate pentru alți agenți economici care desfășoară același tip de activități (turism), în aceeași zonă geografică (pe același mal al lacului Siutghiol) și care au executat același tip de lucrări de consolidare a malurilor (lucrări care, doar în cazul Somaco Construct SRL au fost apreciate ca reprezentând «ocupare temporară a domeniului public cu materiale de construcții»).

Advertisement
usr

Ținând cont  de precizările făcute de echipa de auditori din Cadrul Curții de Conturi, Comisia a constatat că taxa locală instituită în sarcina petentei a fost calculată pentru perioada 01.09.2010 – 30.03.2012, în timp ce terenul pentru care s-a perceput taxa a fost intabulat o parte (923 mp) în domeniul public al UATO Năvodari în data de 04.04.2012, respectiv data de 15.06.2013, iar în data de 11.07.2012 a fost intabulată în domeniul privat al UATO Năvodari suprafața de 3723mp. Rezultă, astfel, că la momentul 2010, data inițială de la care a început calculul taxei de utilizare temporară a domeniului public, terenurile în cauză nu figurau înregistrate și intabulate în bunurilor din domeniul public și privat al orașului Năvodari. Ținând cont și de acordul autorităților locale prin care s-a permis petentei desfășurarea de «Transporturi pasageri pe căi navigabile», conduce la concluzia că situația bunurilor și lucrărilor executate de agentul economic erau cunoscute și, ca atare, la acel moment nu au fost considerate nelegale în vederea atragerii răspunderii patrimoniale a contribuabilului.

Având în vedere documentele atașate petiției și raportul Curții de Conturi, s-a creat aparența încălcării principiilor de egalitate statuate de art. 16 alin. 1 din Constituția României, care prevede faptul că «Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale», în condițiile în care taxa locală aplicată SC Somaco Construct SRL este de 21 de ori mai mare decât prețul de vânzare al terenului, de peste 1258 de ori mai mare decât valoarea redevenței datorate dacă societatea ar fi concesionat terenul în cauză, respectiv de 842.307 ori mai mare decât taxa anuală de 13 lei/ha aplicată pentru terenurile cu amenajare piscicolă aflate în perimetrul UATO Năvodari”.

Primăria Năvodari, în instanță cu Curtea de Conturi

Primăria Năvodari caută soluții să zădărnicească aceste constatări ale camerei superioare a Parlamentului. În acest sens, administrația condusă de succesorul făptașului Matei a contestat în instanță raportul de control și decizia Curții de Conturi a României, în care se constatau haiduciile săvârșite de fostul primar și de acoliții săi. Însă, după cum am arătat în deschiderea prezentului articol, Apele Române și Ministerul Finanțelor Publice duc un litigiu independent de constatările Curții de Conturi și de concluziile Senatului, deși pe temeiuri perfect similare. Statul român prin cele două instituții revendică în instanță toate terenurile furate de administrația de la Năvodari din domeniul public al statului.

Vorbim aici nu doar de suprafața de 4646 mp, ci de 6,5 hectare de teren, reprezentând zona de protecție a lacului Siutghiol, plus construcțiile hidrotehnice realizate pe malul și în cuveta lacului. Ușor, ușor, se strânge lațul! Deja scandalul e prea mare ca să mai poată fi, ca până acum, împachetat la nivel local. Trebuie să mai spunem că implicarea Parlamentului României în acest caz a venit la scurt timp după ce Somaco Construct SRL a sesizat și Comisia Europeană, întrucât, până la urmă, România este stat european și nicăieri în Uniune nu s-a mai auzit de o taxă de două milioane de euro inventată de niște golani tolerați să îmbrace haina autorității publice. Va urma!

Advertisement
usr

Download (PDF, 2.11MB)

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions