Ministerul Afacerilor Interne a încheiat procedura de achiziție pentru 12.000 de dispozitive audio-video Motorola, tip bodycam militar, similare celor folosite de poliția britanică, iar proiectul pe care Sindicatul Europol l-a demarat în urmă cu 3 ani începe să prindă contur. Astfel că polițiștii de la ordine publică, poliția rutieră, poliția de frontieră sau imigrări vor fi dotați cu astfel de aparate pentru a se proteja de eventualele reclamații în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În fapt, bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acțiune a polițistului, dar și a unor fapte de ultraj, fiind un sistem portabil care asigură înregistrarea audio-video a intervențiilor și acțiunilor polițiștilor
”Organizația noastră a demarat acest proiect în exclusivitate încă din anul 2017, când am oferit spre folosință Poliției Capitalei, 20 de dispozitive, care au fost folosite de către colegii din cadrul Brigăzii Rutiere. În momentul de față am extins acest proiect și în cadrul altor 10 Inspectorate Județene de Poliție, cât și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni, în total fiind peste 200 de dispozitive.”, precizează reprezentații Sindicatului Europol.
Bodycam-ul poate fi folosit în mai multe situații, precum la :
- legitimarea persoanelor;
- conducerea la sediul poliției;
- oprirea vehiculelor;
- utilizarea forțelor și mijloacelor din dotare;
- efectuarea controlului corporal și al bagajelor;
- constatarea contravențiilor și a infracțiunilor;
- prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții și integrității fizice a unei persoane;
- punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare;
”Dotarea polițiștilor cu bodycamuri în anul 2017 de către organizația noastră a venit ca o reacție la faptul că de multe ori polițiștii au fost intimidați sau descurajați să-și facă datoria de plângerile unor cetățeni influenți sau a celor care utilizau diferite tertipuri și depuneau plângeri penale împotriva polițistului în mod nejustificat. Dar și pentru acei cetățeni care susțineau că au întâmpinat un comportament neadecvat din partea polițistului sau chiar au suferit vătămări când au fost duși la sediul poliției sau alte situații în care era foarte greu să probezi afirmațiile unei părți sau a celeilalte.
Sperăm că în acest mod nu va mai exista niciun dubiu din partea opiniei publice cu privire la sancțiunile aplicate unor deputați, atunci când acestora li se va face poftă de o shaorma cu de toate sau când vor încerca să lovească polițiștii după ce au ieșit din cluburile de noapte.”, afirmă sindicaliștii Europol.
În ultima frază, sindicaliștii se referă la scandalul care a avut loc într-un fast-food din Capitală, în care au fost implicați doi deputați PSD.
Foto: Sindicatul Europol
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta