Sindicatul Liber Navalistul, reprezentând angajații șantierului naval din Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, a adresat un apel către Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Potrivit unui comunicat remis presei de conducerea Sindicatului Liber Navalistul, șantierul se află în insolvență, fără comenzi, dar beneficiază de o infrastructură navală unică, o forță de muncă calificată și un potențial de reconversie spre producția militară și solicită integrarea șantierului din Mangalia în industria națională de apărare.
Iată scrisoarea deschisă:
Către: Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT)
În atenția: Dlui Ilie Bolojan, Președinte interimar al României – Președinte al CSAT
- Dlui Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministru – Vicepreședinte al CSAT
- Dlui Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale
- Dlui Marian-Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne
- Dlui Emilian-Horațiu Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe
- Dlui Radu Marinescu, Ministrul Justiției
- Dlui Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
- Dlui Tánczos Barna, Viceprim-ministru, Ministrul Finanțelor
- Dlui Gabriel Vlase, Directorul Serviciului de Informații Externe
- Dlui Răzvan Ionescu, Director interimar al Serviciului Român de Informații
- Dlui Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării
- Dlui Cristian Diaconescu, Consilier Prezidențial pentru Apărare și Securitate Națională
- Dlui Mihai Șomordolea, Consilier de Stat – Secretarul CSAT
Apel pentru integrarea șantierului naval din Mangalia (DSMa) în industria națională de apărare
Sindicatul Liber Navalistul, reprezentând angajații șantierului naval din Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, adresăm acest apel în contextul unei crize ce amenință existența acestei platforme industriale strategice. Șantierul se află în insolvență, fără comenzi, dar beneficiază de o infrastructură navală unică, o forță de muncă calificată și un potențial de reconversie spre producția militară. În acest context geopolitic și având în vedere necesitatea urgentă de întărire a capacităților de apărare ale României, solicităm o analiză strategică rapidă în cadrul CSAT și o decizie națională privind viitorul șantierului.
Propunem ca statul român să preia controlul asupra șantierului prin Ministerul Economiei și alte structuri competente, pentru a-l transforma într-un obiectiv strategic al apărării naționale. În acest sens, solicităm identificarea surselor de finanțare publice și europene, inclusiv prin programul ReArm, pentru retehnologizarea platformei și reconversia sa industrială.
De asemenea propunem inițierea de parteneriate strategice cu șantiere navale din Uniunea Europeană și NATO pentru modernizarea acestui șantier și integrarea sa într-un program de cooperare internațională adaptat cerințelor de securitate.
Șantierul naval din Mangalia nu este doar o unitate industrială, ci un element vital al securității economice și sociale a regiunii. Stabilizarea și revitalizarea sa sunt esențiale pentru consolidarea apărării naționale.
Având în vedere impactul social, cu mii de familii dependente de acest șantier, solicităm o decizie rapidă, care să asigure un viitor sustenabil și sigur.
Cu încredere în responsabilitatea și viziunea dumneavoastră,
Laurențiu Gobeajă, Președinte SLN
foto cu rol ilustrativ