Conecteaza-te cu noi

Societate

Situri arheologice din județul Constanța, digitalizate prin proiectul internațional ”Descoperirea trecutului în 3D”

Published

on

adamclisi

Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital, anunță o serie de activități planificate pentru perioada 25 octombrie – 6 noiembrie, dedicate conservării digitale a patrimoniului cultural alături de Global Digital Heritage (GDH). Activitățile se desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între INP și GDH. Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH.

Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA (https://globaldigitalheritage.org/) care se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală. Ei utilizează diverse tehnologii precum scanarea laser, fotogrammetrie și fotografiere 3D pentru a crea modele digitale ale siturilor arheologice și a altor obiecte istorice și culturale.

Scopul principal al Global Digital Heritage, la care aderă și Institutul Național al Patrimoniului, este de a prezerva aceste informații digitale pentru generațiile viitoare și de a le face disponibile publicului larg. Prin folosirea tehnologiei digitale, ei pot crea reproduceri detaliate și interactive ale siturilor istorice, permițând cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural.

Activitățile vor avea loc între 25 octombrie și 6 noiembrie, se vor desfășura în județele Dâmbovița și Constanța și vor include următoarele obiective: Târgoviște, județul Dâmbovița: Curtea Domnească din Târgoviște, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei, Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” Adamclisi, județul Constanța: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi Istria, jud. Constanța: Situl arheologic „Cetatea Histria”.

Această inițiativă este destinată atât cercetătorilor, studenților și specialiștilor în domeniul patrimoniului cultural, cât și publicului larg interesat de trecutul nostru istoric și cultural.

Prin intermediul tehnologiilor precum fotogrammetria și imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate și software-uri de ultimă generație pentru procesarea datelor obținute, Global Digital Heritage și Institutul Național al Patrimoniului vor crea modele 3D detaliate ale obiectivelor culturale vizate, permițând publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine această moștenire culturală.

Institutul Național al Patrimoniului își continuă angajamentul de a face trecutul mai accesibil, implicându-se continuu în activități și proiecte cu scopul conservării, protejării, cercetării și promovării patrimoniului cultural și istoric al României.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions