Pizza analizată
– Pizza Capriciosa
– Pizza Quattro Stagioni
– Pizza Quattro Formaggi
Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame.
Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză :
– Pizza Capriciosa – 40 de preparate
– Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
– Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :
– Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25 :
– Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat
Pe locul 2 se regăsesc : E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270 acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu
Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros
Toate produsele studiate au avut următoarele informații :
– Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal.
– Cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs
Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare va ajunge la 55.76 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs. În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr va ajunge la 65.49 grame de zahăr , iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
sursa foto: wikipedia