PSD se opune variantei propuse de ministrul Energiei, Virgil Popescu, privind plafonarea prețurilor la energie. Social – democrații spun că prin achitarea unei părți din costul facturilor statul român ar falimenta și spun că e nevoie să se intevină la mecanismul de formare a prețurilor.
”Sper din suflet ca astăzi la întâlnirea coaliției să se ajungă la o soluție, pentru că schema propusă de ministrul Virgil Popescu nu este altceva decât o suveică, cu o povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de această plafonare, nu se încadrează în acele plafoane (…). Sistemul ăsta pe care l-a propus acum ministrul Energiei este fix un sistem tip CARITAS, în care doar populația și statul pierd, în timp ce ceilalți actori din piața de energie câștigă enorm pe baza acestor prețuri speculative. Ceea ce ne îngrijorează pe noi este că nu s-a calculat nici un fel de impact în această Ordonanță, pentru a se vedea dacă supraimpozitele care se aplică pentru producătorii de energie acoperă necesarul pentru a susține această schemă. Or din calculele noastre a rezultat că impactul bugetar este aproximativ de 40 de miliarde de lei. Or chiar nu putem să falimentăm statul, pentru a acoperi aceste prețuri. Știți ce nu este făcut și ce trebuie să facem? Nu se intervine structural pentru stoparea speculei, pentru că dacă nu intervii în mecanismul ăsta speculativ de formare a prețului, toată povara se va transfera pe buget și pe cei care nu beneficiază de schemă (…). Nu putem accepta o soluție care falimentează statul”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, la RFI.
Social-democrații îl acuză pe ministrul Energiei, Virgil Popescu că ajută companiile din energie pentru că a modificat, fără a consulta Coaliția, articolul care prevedea plafonul de supraimpozitare a acestora de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh. O altă nemulțumire a social-democraților se referă la faptul că perioada de sprijin pentru gaze este redusă doar la iarna noiembrie – martie, iar pe timpul verii nu este prevăzută nicio compensare la gaze. O a treia nemulțumire vizează faptul că mecanismul gândit inițial ca o schema de compensare si plafonare pe termen scurt se transforma într-un mecanism complicat de plafonare greu de aplicat si gândit pe termen de 1 an.
Surse: stiripesurse.ro, hotnews.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta