Cel mai nou sondaj de CURS de tip OMNIBUS (perioada 20 septembrie – 1 octombrie) arată o oarecare clarificare în zona prezidențiabililor. Clasamentul se păstrează în linii generale același, față de precendentul studiu din iulie 2018, dar cu elemente care duc spre o limpezire mai clară a opțiunilor respondenților, notează jurnaliștii de la stiripesurse.ro.
Acum, conform aceleiași surse, numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare a ajuns la 67% din repondenți (cu 15% mai puțin față de precedentul studiu).
Se poate observa că deși domină copios clasamentul, avem a face cu o ușoară scădere în dreptul președintelui Klaus Iohannis. El scade față de precedentul studiu cu trei procente și ajunge la cota 40% (scădere cu trei procente față de iulie, dar o creștere de un procent față de aprilie.
El este urmat la distanță de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 29%. De remarcat creșterea spectaculoasă din dreptul președintelui Senatului României (de la 22% în iulie, la 29% în septembrie), un scor mai bine de trei ori mai mare ca propriul partid, ceea ce înseamnă că ALDE reprezintă în opțiunea electoratului pur și simplu persoana lui Călin Popescu Tăriceanu.
În cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, deși se înregistrează o ușoară creștere (de doar 3 procente față de studiul din luna iulie, dar mult sub cota de 22% cât a înregistrat în aprilie a.c.). De remarcat că se află la o cotă de sub jumătate din cât întregistrează aliatul său din ALDE și de mai mult de 3 ori mai puțin decât scorul partidului pe care îl conduce autoritar.
Notă! Tăriceanu are de trei ori mai mult decât ALDE, iar Dragnea de trei ori mai puțin decât PSD. De asemenea, fostul premier Dacian Cioloș și-a conservat scorul de 10% (atât a înregistrat și în iulie), dar dublu față de partidul său. Șefii PMP și al UDMR, Eugen Tomac și Kelemen Hunor și-au păstrat oarecum intențiile de vot anterioare, dar sub intenția de vot a partidelor pe care le conduc.
Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta