Sorin Mihai, actualul inspector școlar general, candidează pe lista PNL pentru o funcție de deputat. Cei peste 22 de ani de experiență în învățământ s-au concretizat în mai multe proiecte care pot îmbunătăți domeniul și, implicit, viața și viitorul copiilor noștri. Multe dintre ele pot fi puse în aplicare imediat ce va ajunge în Parlament, pentru că sunt deja testate și s-a dovedit că funcționează cu succes. Ne-am oprit numai la cinci dintre ele.
Rețea de campusuri școlare
„Primul proiect pe care vreau să îl pun în aplicare și la care țin foarte mult este realizarea unei rețele de campusuri școlare pentru învățământul preuniversitar. Mă bucur că și-a făcut loc și în programul de guvernare al PNL. Campusurile școlare ar trebui să fie organizate pe verticală, adică să identificăm în același perimetru și creșă, și grădiniță, și învățământ primar, gimnazial, și liceu, ba chiar și învățământ postliceal. Astfel, se poate deservi populația școlară din arealul respectiv, reducând costurile. Mă refer și la costurile de transport, dar și la optimizarea costurilor de personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic.”, afirmă Sorin Mihai.
Campusurile ar rezolva foarte multe dintre problemele actuale ale învățământului și din mediul rural, dar și din cel urban. În primul rând, abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii. De asemenea, ar conecta școala la nevoile reale ale comunității, ar reduce costurile cu transportul, cu personalul, ar oferi predictibilitate traseului educațional, ar ajuta la dezvoltarea învățământului profesional.
Pază umană în școli
Un alt proiect important pentru Sorin Mihai este asigurarea pazei umane în unitățile de învățământ preuniversitar prin personal contractual al Poliției Locale. Este o idee pe care a promovat-o în calitate de consilier local, în Mangalia, și care se aplică și acum.
„În municipiul Mangalia, paza este asigurată, la fiecare unitate de învățământ, de Poliția Locală. Modelul trebuie să fie extins la nivel național. Din toată experiența mea, din toate discuțiile avute, reiese că ceea ce asigură siguranța în școli este paza umană, prezența unui angajat în uniformă. Aceasta a redus fenomenul de violență, de bullying.”, spune Sorin Mihai.
Și acest proiect duce la reducerea costurilor, pentru că unitățile de învățământ nu vor mai folosi metoda actuală, aceea a unui contract cu o firmă de pază privată.
Asistență medicală profesionistă
Sorin Mihai promovează și un proiect care va asigura asistență medicală profesionistă în școli, prin personal angajat de către unitatea de învățământ (prin normarea ca personal didactic auxiliar). „Nu putem să punem triajul epidemiologic în sarcina cadrului didactic sau a angajaților care sunt acum în unitățile de învățământ. Este absolut necesar să avem angajat al școlii, măcar cu jumătate de normă, asistent medical, care să fie prezent la începutul cursurilor, să poată să gestioneze situația accesului în unitățile școlare, să verifice dacă elevul are simptome de boală. Este evident că unui personal care nu este calificat, care nu are competențele necesare, i-ar putea scăpa aceste lucruri.”, afirmă, pe bună dreptate, Sorin Mihai. În prezent, responsabilitatea cadrelor medicale nu este bine stabilită, iar acest lucru se poate regla prin amendarea articolului 249 din Legea Educației sau chiar prin schimbarea legislației, subliniază inspectorul școlar general.
Sistem integrat al platformelor educaționale
Un alt proiect, extrem de important, mai ales în contextul pandemiei, este crearea unui sistem integrat al platformelor educaționale digitale la nivel județean și național.
„Este important să creăm sisteme integrate în vederea digitalizării procesului educațional și a interconectării bazelor de date. De exemplu, platformele educaționale sunt, în prezent, folosite insular de fiecare unitate de învățământ. Am evolua rapid dacă ar fi folosite într-un sistem integrat la nivel județean, în care inspectoratele școlare județene ar pune la dispoziție tuturor cadrelor didactice posibilitate de comunicare directă (documentele necesare în corespondența cu ISJ vor fi depuse numai on-line), dar ar putea, în același timp, să vadă și care este situația pe platformele educaționale, în fiecare unitate de învățământ. Un sistem integrat al platformelor educaționale este și o modalitate de comunicare mult mai puternic optimizată și, în același timp, este și o modalitate de construire piramidală a demersului educațional. Un cadru didactic poate să acceseze mult mai simplu, pe o platformă educațională la nivelul județului, materiale didactice, să comunice cu alți profesori, cu inspectorii școlari, să fie altfel monitorizată activitatea didactică.”, subliniază Sorin Mihai.
„Ghiozdanul relaxat”
O astfel de platformă va fi utilă și după ce se va termina pandemia. Cu ajutorul ei, vom îndrepta învățământul românesc spre digitalizarea tuturor manualelor și auxiliarelor didactice utilizate în procesul de învățământ. Ajungem aici la al cincilea proiect al candidatului PNL: „Ghiozdanul relaxat”. Un proiect pe care, de asemenea, l-a inițiat deja.
„Proiectul presupune folosirea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, a manualelor în format digital. Aș extinde discuția și la digitalizarea tuturor auxiliarelor didactice. Va fi mult mai simplu să comunicăm și pe platforme. Acum, profesorii fotocopiază, transmit elevilor, aceștia transmit înapoi. Dacă am folosi însă, de pildă, un caiet al elevului în format electronic, completat on-line, care să fie pus la dispoziție cu titlu gratuit de editura care oferă manualele, am îmbunătăți sistemul de învățământ.”, spune inspector școlar general.
Sorin Mihai este inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Constanța, este profesor și a fost consilier în cadrul cabinetului ministrului secretar de stat al Educației. Are o experiență de peste 22 de ani în domeniu și știe ce trebuie făcut în domeniul politicilor educaționale. Se află pe locul al cincilea pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților.
„Cu votul dumneavoastră, va ajunge acolo pentru a pune în practică toate aceste proiecte.“, notează PNL.
Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța
CUI mandatar financiar coordonator: 11200025