Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Spectacol extraordinar susținut de Ansamblul ”Brâulețul” și invitații săi, la Constanța

Published

on

brauletul

În luna cadourilor, Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada” oferă publicului un dar de suflet: un spectacol extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Brâulețul” și invitații săi.

Ultima întâlnire din acest an cu ”Brâulețul”, acest brand al Constanței care se bucură de recunoaștere în întreaga țară, va avea loc marți, 13 decembrie, de la ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret  ”Jean Constantin”.

Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist ”Brâulețul”, condusă de maestrul Cristian Obrejan, și invitații săi, Nicolae Furdui Iancu, formația ”Crai Nou” și grupul de colindători ”Muguri de cântec”, coordonat de Elena Plătică, profesor de canto muzică populară în cadrul centrului ”Teodor T. Burada” și solist al ansamblului,  vor crea pentru public o atmosferă de sărbătoare, așa cum se cuvine la final de an, când ne bat la ușă Crăciunul și Revelionul.

Evenimentul este inițiat de Secția Ansamblul Folcloric Profesionist ”Brâulețul” – Promovare Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”.

Advertisement
usr

brauletul

În deschiderea spectacolului extraordinar de folclor, va susține un recital grupul vocal ”Giocoso“ din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada“. Grupul, înființat în anul 2010 de profesoara Rodica Iftime, este alcătuit din copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Aceștia urmează cursurile de pian și/sau canto susținute, de mai bine de un deceniu, de prof. Rodica Iftime, precum și cursurile susținute de Vadim Iftime, profesor de canto în cadrul Centrului ”Teodor T. Burada“.

Mulți dintre elevii pregătiți de prof. Rodica Iftime au obținut premii importante la concursurile și festivalurile de muzică ușoară naționale și internaționale, iar unii au ajuns finaliști în emisiuni-concurs precumi: ”Next Star”, ”KIDSing”, ”X Factor”, ”DreamStar Junior Music Contest” sau au fost selectați pentru ”Vocea României”.

Grupul de colindători ”Muguri de cântec”, care va transpune publicul în atmosfera sărbătorilor de iarnă, este constituit din cursanții clasei de canto muzică populară, coordonați de prof. Elena Plătică, solistă a ansamblului ”Brâulețul“. Spectacolul va fi prezentat de Raluca Diaconu.

Intrarea publicului este liberă.

Ansamblul Folcloric Profesionist ”Brâuleţul“, care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Cultural Județean ”Teodor T. Burada”, are misiunea de a valorifica și promova diversitatea folclorului dobrogean, dar și a folclorului din celelalte zonele etnofolclorice ale țării. Orchestra populară ”Brâulețul” a fost înființată în anul 1955 pe lângă Sfatul Popular Regional Constanța cu un număr mic de instrumentiști și doi soliști vocali. O vreme a funcționat ca secție a Casei de Cultură Orășenești și a Teatrului de Stat, iar la 1 iulie 1964 a devenit  ansamblu de cântece și dansuri al regiunii Dobrogea remarcându-se pe scena spectacolelor regionale și din întreaga țară.

Advertisement
usr

brauletul

 

De-a lungul timpului, ”Brâulețul” a evoluat sub baghetele unor dirijori renumiți precum Dan Moisescu, omagiat anual de Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada“, prin  Festivalul Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc, și Gheorghe Parnica, care a debutat la ”Brâulețul“ ca instrumentist, pentru ca apoi să devină concert maestru și dirijor al acestuia. Printre interpreții cu care a colaborat se numără nume reprezentative ale cântecului popular românesc, cum ar fi Lucreția Ciobanu, Tița Barbu, Aneta Stan, Ileana Constantinescu, Sirma Granzulea, Natalia Şerbănescu și Elena Roizen.

Deși a lipsit o perioadă de pe scenă, identitatea ”Brâulețului” a fost conservată datorită fundației ”Demnitatea Pontică”, care a primit în anul 2010 înregistrarea acestei mărci de la OSIM. În anul 2021, datorită președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, ”Brâulețul” și-a reluat activitatea sub egida Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”. Revenirea pe scenă și reîntâlnirea cu publicul a avut loc în decembrie 2021 printr-un concert extraordinar de Crăciun, de înaltă ținută artistică.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions