Conecteaza-te cu noi

Actual

Spitalele de psihiatrie din țară, la control. S-a verificat CALITATEA actului medical

Published

on

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Controlul a vizat  calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.

”Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranță cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene, cu 5427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării. Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea.

În timpul controlului, inspectorii sanitari au constatat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, așa cum cere legislația în vigoare. De asemenea, nerespectarea normelor de amplasare a paturilor în jumătate din unitățile controlate nu respectă ordinul 914/2006.

În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că: – Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2. –  Nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii. – Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații. – Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în salile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte. – Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare. – Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător. – Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției. – Nu există camere de izolare a pacienților.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, În toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile.

De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%. Exemple: Vaslui-114.20%,  Olt -109,06%, Neamt -103,22%.

În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea în schimb  sunt 14 județe din Romania în care nu există  nici un spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de județe fără spitale:  Tulcea, Constanța, Dâmbovița,  Bacău,  Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Nasaud.

Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare și acolo unde există nu sunt conforme cu normele. Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.

Pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua  recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare.

Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei și 67 de avertismente. În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului pana la 31.12.2019

“Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim – reformă în cadrul psihiatriei”, a spus Pintea.

Foto: Imagini de la Clinica de Psihiatrie de la Palazu Mare

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions