Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Sportivi din Turcia, Bulgaria, Moldova și România s-au întrecut la Festivalul Kurultai

Published

on

Uniunea Democrată Tătară a organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, primul “KURULTAI” în 15.10.2017. Acesta este echivalentul celebrului Naadam şi înseamnă “cele trei jocuri”: lupta tătărească (stilul armatei lui Genghiz Han), tir cu arcul (arc tradiţional tătăresc) şi concurs de călărie, fiind declarat în 2010 de către UNESCO, ca făcȃnd parte din lista “Patrimoniului cultural intangibil al umanității”. Am folosit un termen care are o arie de cuprindere mult mai largă şi are următoarele sensuri: adunare, festivitate, jocurile şi nuntă.  Au răspuns afirmativ onorȃndu-ne cu prezenţa Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Evenimentul a debutat cu prima fază a festivalului, concursul de călărie, la Mangalia, în staţiunea Venus (vizavi de Hotelul Turqoise), pe plajă. Apoi, festivalul a continuat cu celelalte două faze, la sala de sport din Valu lui Traian. Acolo, profesorul de istorie Alexandru Matei, împreună cu echipa de experţi în arcul tradiţional şi în reconstituiri istorice au creat o atmosferă medievală. Doritorii au putut trage cu arcul şi au putut testa armurile şi coifurile metalice ale “cavalerilor tătari şi occidentali”.  În paralel cu aceasta s-au desfăşurat trȃntele tradiţionale practicate de Genghiz Han. Costumaţi în ilice de piele ca acum două mii de ani, exact ca în descrierile arhivelor istorice ale vremii, participanții s-au luat la trântă. Romȃnia a obținut  6 medalii, astfel: Aur, prin Popa Iulian, Argint, prin Lozovanu Gheorghe, Bronz, prin Ţurcanu Mihai, Iftodi Ion, Bogdan Neagu şi Mihai Gosav. Preşedintele Federaţiei Mondiale de Kureş şi Sporturi Tradiţionale,  Prof. Dr. Ibrahim Oztek a înmȃnat plachete reprezentantei Consiliului Judeţean Constanţa, dar a fost încȃntat de curajul şi dăruirea Preşedintelui Federaţiei Romȃne de Hand To Hand Fight, Bogdan Neagu, care a insistat să participe la această tradiţie milenară. Rezultate pe echipe: Turcia (1), Bulgaria (2), Romȃnia (3) şi Bulgaria (3).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions