Published
5 ani agoon
O informație bombă a pus pe jar întreg județul Constanța. Stațiunea Mamaia va gâzdui peste 1.500 de români aduși din Italia, focarul COVID-19, cu aeronave operate de compania Blue Air din direcția Torino, Italia, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.
“Va informez ca in data de 21.03.2020 vor sosi la Aeroportul Constanta doua aeronave operate de Compania Blue Air din direcția Torino Italia, după cum urmează:
– prima aeronava cu decolare la ora 06.50 ( ora Italiei) și aterizare la ora 10.30(ora României) cu aproximativ 120 pasageri la bord
– a doua aeronava cu decolare la ora 08.20(ora Italiei) și aterizare la ora 12.00( ora României) cu aproximativ 189 pasageri la bord.
Aeronavele sunt înregistrate in regim de zbor regulat in scopul repatrierii cetățenilor romani in contextul COVID 19 prin vânzare de bilete de către compania BLUE AIR. Datele privind orele de operare cât și numărul de pasa feri mai pot suferi modificări‘, a transmis șeful punctului de frontieră Mihail Kogâlniceanu.
Mai târziu, după decizia din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, informația a făcut înconjurul țării. Direcția de comunicate a MAE a făcut următorul anunț:
“În continuarea eforturilor susținute pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români aflați cu titlu temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea acestora în cel mai scurt timp.
Detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate în timp util cetățenilor români care se încadrează în criteriile enunțate mai sus.
O primă cursă va fi organizată dinspre Torino la data de 21 martie 2020.
Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.
Totodată, facem apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, facem apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.”
Pentru această decizie, George Niculescu, prefectul județului Constanța, a fost acuzat de iresponsabilitate și jocuri politice.
Președintele Consiliului Județean Constanța face apel la președintele Klaus Iohannis și la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme județul Constanța “într-un județ izolat”.
Iată mesajul șefului CJ Constanța postat pe Facebook:
JUDEȚUL CONSTANȚA – EXPUS ÎN MOD IRESPONSABIL DE CĂTRE PREFECT!!!
În obediența sa politică, acest înalt funcționar public, a lecturat în Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență un document care ne anunță că aproximativ 1500 de români aduși din zone roșii vor fi carantinați în Constanța, în contextul în care județul nu dispune de baza materială necesară în asemenea situație. Este un caz de iresponsabilitate maximă, atât pentru românii aduși din Italia, cât și pentru locuitorii județului.
Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă – conduce la o criză sanitară și umanitară. ESTE UN ACT IRESPONSABIL, FARA PRECEDENT!!!
Fac apel la Președintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme Constanța într-un județ izolat.
Oamenii trebuie triați epidemiologic și transportați în mod asistat în județele de unde provin.
Altfel, au fost aduși acasă doar pentru un exercițiu de imagine. Nu avem suficiente echipamente, medici sau dotări.
Este o degringoladă totală, iar cei care trebuie să gândească strategic nu fac decât să sufoce un sistem și așa subdimensionat.
Este inadmisibil să aduci un flux uriaș de oameni cărora știi din start că nu le poți oferi tratamentul necesar. Oamenii trebuie triați epidemiologic și asistați pentru a ajunge în județele unde au domiciliul. Distribuiți corect – avem o șansă cu toții la un tratament corect.
Este anormal sa ne aruncați, pe toți, într-o groapă a leilor și apoi să citiți liniștiti ordine și statistici. Oamenii din județul Constanța nu sunt simple cifre pe hârtie. Și nici cei întorși din Italia. Sunt copii, mame, frați sau bunici! Și trebuie respectați! Cu toții, avem dreptul la o șansă egală.
Distribuiți corect, cu echipamente suplimentate, cu dotări standard – putem să învingem boala. Altfel, locuitorii Județului Constanța devin vulnerabili.
Eu nu îmi pot asuma acest demers irațional, domnilor guvernanți! Puteti dumneavoastră să garantați că în tot județul nu se mai îmbolnăvește nici măcar un om? Pentru că, domnilor, atât este necesar pentru ca noi să intrăm într-o criză medicală! Un om! Este cifra care face diferența!
Vă cer să vă asumați public aceste decizii. Să veniți în fața constănțenilor și să explicați de ce copiii, părinții, bunicii sau frații noștri nu vor avea șansa la tratament egal.
NOTĂ! Până la ora transmiterii acestei știri, prefectul județului nu a făcut niciun anunț public pe marginea acestui subiect de maxim interes pentru toți locuitorii județului Constanța.
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!