Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Politica

Stimulente fiscale pentru plata taxelor. Ce spune deputatul Crușoveanu (PNL) despre sprijinul oferit antreprenorilor și persoanelor fizice

Published

on

marian crusoveanu

Două măsuri liberale pentru stimulare fiscală, menite să sprijine antreprenorii și persoanele fizice, cu efect pozitiv aproape pentru 900.000 de antreprenori și 850.000 de cetățeni. Este proiectul, o Ordonanță de Urgență, despre care vorbește deputatul PNL de Constanța, Marian Crușoveanu.

“Prima măsură se referă la o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor pentru firmele care își plătesc la timp obligațiile fiscale aferente anului 2024. Această bonificație va fi emisă automat de către fisc, fără birocrație suplimentară și va putea fi utilizată pentru achitarea altor taxe și impozite în anul următor. În jur de 550.000 de firme sunt eligibile pentru această bonificație. A doua măsură oferă antreprenorilor posibilitatea de a beneficia de anularea dobânzilor și penalităților de întârziere pentru datoriile la buget, cu condiția ca acestea să fie achitate până pe 25 noiembrie 2024. Această măsură ar putea ajuta aproximativ 330.000 de firme. De asemenea, persoanele fizice cu datorii la buget vor beneficia de facilități similare. Dacă își achită datoriile până la aceeași dată, aceștia pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităților de întârziere. În plus, pentru datoriile mai mici de 5.000 de lei, se va anula jumătate din sumă, iar pentru cele mai mari, se va anula un sfert din datorie. Aproximativ 850.000 de cetățeni ar putea beneficia de aceste măsuri. Obiectivele acestor măsuri sunt sprijinirea, atât a cetățenilor, cât și a firmelor aflate în dificultate, precum și creșterea încasărilor la bugetul de stat, cu o estimare de plus 10 miliarde de lei, contribuind astfel la reducerea deficitului bugetar al României”, precizează liderul PNL Constanța.

Guvernul a adoptat miercuri, 4 septembrie, în ședință, OUG privind amnistia fiscală pentru firme și persoane fizice și reduceri bugetare.

Premierul Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că nu este vorba despre o ordonanță a austerității.

Guvernul va adopta miercuri ordonanța de urgență care introduce amnistia fiscală pentru persoane fizice și firmele cu datorii, o bonificație pentru contribuabilii buni platnici și măsuri de reduceri de cheltuieli în sectorul public.

Aministia fiscală

Dacă ai datorii la Stat la data de 31 august 2024 vei putea să profiți de amnistia fiscală pregătită de Ministerul de Finanțe. Menționăm că momentan este vorba doar despre un proiect pus în dezbatere publică.

În primul rând trebuie să știi că poți scăpa de dobânzi și penalități.

Românii, inclusiv cei care au avut venituri din PFA – cu datorii mai mici de 5.000 lei vor putea să anuleze jumătate din suma principală restantă la 31 august.

Pentru asta, prima dată va trebui să plătești jumătate din acea sumă, iar ulterior să depui o cerere de anulare la ANAF până pe 25 noiembrie.

Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi și penalități. Tu va trebui să plătești 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor șterge dobânzile, penalitățile și restul de 1.000 de lei.

Dacă datoriile depășesc 5.000 de lei, atunci, prin același mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești 75%.

Plata și depunerea cererii trebuie realizată până la 25 noiembrie.

La data de 31 iulie 2024, un număr de 705.432 persoane fizice, înregistrau obligații fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, totalizând 600 de milioane de lei, din care 450 de milioane lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 150 de milioane lei sunt obligații fiscale accesorii.

De asemenea, 122.311 contribuabili persoane fizice înregistrează obligații fiscale principale restante al căror total depășește plafonul de 5.000 lei. Astfel, cuantumul obligațiilor fiscale restante la data de 31 iulie 2024 datorate de contribuabilii persoane fizice care se încadrează în această categorie se ridică la 6,1 mld. lei, din care 4,2 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 1,9 mld. lei sunt obligații fiscale accesorii.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions