Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Studiile superioare costă! În universitățile din Constanța sunt foarte puține locuri fără taxă!

Published

on

Așa cum știe toată lumea, în Constanța sunt multe universități de stat și private. Avem Ovidius și UMC, Academia Navală, Spiru Haret, Andrei Șaguna, Dimitrie Cantemir. În fiecare an, mulți dintre cei care termină clasa a XII-a și care își permit să-și continue studiile (atât din punct de vedere intelectual cât și și financiar) se înscriu la una sau la mai multe universități/facultăți. Unii reușesc, alții nu și atunci încearcă și anul viitor. Să vedem, însă, câte locuri sunt la Ovidius, Universitatea Maritimă și la Andrei Șaguna, câte sunt fără taxă și cât costă cele cu plată. La Ovidius, am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt Valentin Vanghelescu, care ne-a oferit câteva informații necesare. Foarte mulți tineri s-au înscris deja, iar aceștia știu că locurile fără taxă sunt foarte puține – este vorba despre 1315 locuri. În ceea ce privește numărul locurilor cu taxă, sunt de trei ori mai numeroase, adică este vorba despre 3377 de locuri. Taxa de școlarizare nu este nici foarte mare dar nici de neluat în considerare. Este vorba de sume cuprinse între 2400 și 7000 de lei/an. Firește, cel mai scump este la facultățile de Medicină, unde sunt și cei mai mulți înscriși, respectiv:  Facultatea de Medicină – 763 de candidaţi, Facultatea de Medicină Dentară – 421 de candidaţi, Facultatea de Farmacie – 186 de candidaţi (iar aici s-au încheiat înscrierile). În ceea ce privește Universitatea Maritimă, aici sunt 1250 de locuri, respectiv 130 de locuri fără taxă și 1120 cu taxă. Tarifele pentru cursuri sunt cuprinse între 3300 și 4500 de lei/an. La Academia Navală există două secții, civilă și militară. Numărul total de locuri este puțin peste 300, dar fără taxă sunt doar 30! Taxele nu sunt extrem de mari, sunt cuprinse între 1600 și 1700 de lei/an. La universitatea Andrei Șaguna sunt peste 800 de locuri, iar tarigfele oscilează între 2200 și 2500 de lei.  Pentru unii, aceste sume nu sunt mari deloc, pentru că părinții lor câștigă probabil într-o lună acești bani. Însă  pentru mulți alții, studiile superioare reprezintă o cheltuială foarte mare, pe care nu și-o pot permite. Așadar, trebuie să aibă mediile suficient de mari încât să reușească să-și continue studiile fără taxă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions