Directorul Termica Năvodari, Marian Surdu, fostul primar Tudorel Calapod și fostul consilier local Stere Sponte află pe 15 noiembrie a.c. dacă magistrații Curții de Apel Constanța vor menține condamnările la închisoare cu executare dispuse în faza de fond a procesului penal. Cei trei, alături de expertul evaluator Violeta Gulelis au fost trimiși în judecată de DNA Constanța în anul 2014, sub acuzația săvârșirii unor fapte de corupție. Procurorii spun că localitatea a fost prejudiciată prin vânzarea a două terenuri importante de la malul mării, la prețuri subevaluate. Cele două tunuri imobiliare au avut loc în perioada 2006-2007, când Primăria Năvodari era condusă de Tudorel Calapod, iar Surdu și Sponte erau consilieri locali, calitate în care au inițiat proiecte de hotărâri locale pentru însușirea prețurilor certificate de evaluator, deși cu ochiul liber se putea observa că acestea aveau un nivel caraghios de mic.
Primul tun imobiliar menționat în acest dosar penal se referă la vânzarea unui teren de 29.962,17 mp către societatea Hars SRL, deținută de soții Ahimia și Samoil Haralambie, la un preț subevaluat. La bază, societatea concesionase de la Primărie, în anul 1998, un teren de 28.000 mp, în zona Mamaia Nord-Năvodari, învecinat la est cu plaja, iar la vest cu drumul național – actualul bulevard Mamaia Nord. Cu timpul, acolo a fost amenajat un camping pescăresc. În 2006, s-a făcut o evaluare în vederea vânzării de către expertul evaluator Violeta Gulelis. Însă terenul evaluat era cu aproximativ două mii de metri pătrați mai mare decât cel înscris în acte. Ulterior evaluării, această diferență a fost acoperită formal de societatea concesionară, care a întocmit un plan de situație prin care a susținut că suprafața rezultată din măsurători ar fi de 29.962,17 mp. În mod normal, puteau fi acceptate doar diferențe de câțiva metri pătrați, în plus sau în minus. Prin raportul de evaluare, Gulelis a atestat că terenul ar fi avut valoarea de 9,09 euro pe metru pătrat. Nu trebuia să fii mare specialist să știi că terenul de pe malul mării, aflat în intravilanul localității, valora chiar și atunci sute de euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, consilierul Marian Surdu a inițiat un proiect de hotărâre locală, prin care a propus aprobarea raportului de evaluare și însușirea prețului vădit nereal. După ce consilierii au votat la grămadă această inițiativă tâlhărească, primarul Calapod a antamat negocieri cu firma Hars, bătând palma cu reprezentanții acestei pentru un preț de vânzare de 11,45 euro/mp.
În total, Primăria a încasat pe terenul campingului pescăresc 408.249,55 de euro, cu tot cu TVA. Contractul autentic a fost încheiat pe 25 octombrie 2006. După o jumătate de an, mai exact pe 11 iunie 2007, soții Haralabie au vândut firma Hars cu totul către Westhouse Invest SRL, cu aproape 12 milioane de euro. Westhouse era firma norvegianului Kay Tonnes Thorkildsen, partener de afaceri, potrivit presei locale constănțene, cu Sorin Strutinsky. Deși tunul imobiliar a fost semnalat în presă încă din anul 2007, organele penale au finalizat investigația abia în anul 2014. Societatea Hars, care a intrat în deplina proprietate a terenului subevaluat, nu a fost trasă la răspundere, rămânând cu cele aproape 3 hectare de teren de pe malul mării. De asemenea, soții Haralambie au rămas, nestingheriți de nimeni, cu diferența enormă dintre prețul de nimic plătit Primăriei și suma imensă încasată de la norvegian, în schimbul cedării părților sociale. La momentul de față, terenul se află în proprietatea unei firme deținute de milionarul bucureștean Virgil Călina, nașul de cununie al tenismenului Ilie Năstase. Firma lui Călina a obținut toate aprobările pentru a ridica la fostul camping pescăresc blocuri cu 543 de apartamente.
Al doilea tun imobiliar care face obiectul dosarului penal se referă la fapte, aproape trase la indigo, prin care fostul primar Tudorel Calapod a vândut la un preț subevaluat un alt teren de pe malul mării, în suprafață de 26.205 mp, către o altă firmă a lui Thorkildsen, pe numele ei Terra del Mar SRL, cu 779.598,75 de euro. Și în acest caz, raportul de evaluare a fost întocmit de Violeta Gulelis, care a atestat un preț de 25 de euro pe metru pătrat. În acte, terenul măsura 24.600 mp, însă și acesta a fost majorat din măsurători cu 1.605 mp. Rolul jucat de Surdu la Campingul Pescăresc a fost preluat în acest caz de Stere Sponte, care a inițiat o hotărâre similară, pentru aprobarea prețului în mod vizibil nereal. Unul din fiii lui Sponte a fost angajat la Terra del Mar, așa cum au probat procurorii.
Trimiși în judecată în octombrie 2014, cei patru inculpați, Calapod, Surdu, Spontre și Gulelis, au fost condamnați de Tribunalul Constanța, pe fond, în septembrie 2016. Politicienii locali au primit câte patru ani de închisoare cu executare, în vreme ce expertul evaluator a fost condamnat la trei ani cu suspendare, urmând să execute muncă în folosul comunității la un muzeu constănțean. Condamnații au declarat apel, care a fost judecat la Curtea de Apel Constanța. Pronunțarea soluției trebuia să aibă loc pe 26 octombrie 2017, însă aceasta a fost amânată pe 2 noiembrie și apoi 15 noiembrie.
Trebuie să mai spune că, înainte de a fi condamnat pe fond, Marian Surdu a fost sprijinit de PSD Năvodari pentru a candida la un post de consilier local. După condamnarea pe fond, individul a fost scos din prima linie a politicii, fiind plantat director general la Termica SA, societatea de utilități publice a orașului.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta