Câteva sute de oameni protestează luni, pe treptele sediului Curţii de Apel Bucureşti (CAB), unde intonează cântece patriotice, în aşteptarea lui Călin Georgescu, la procesul în care acesta contestă decizia prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale. Conform imaginilor postate în mediul online sau difuzate de televiziunile de știri, peste 200 de protestatari sunt pe scările Curtii de Apel și în fața acesteia.
Peste 1.000 de oameni s-au strâns pe treptele și în jurul Curții de Apel București la procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor prezidențiale, notează jurnaliștii de la hotnews.ro.
Unii dintre protestatari au intrat și în Curtea de Apel București.
Procesul a început la ora 14.00.
Tot luni, Curtea de Apel Bucureşti a infirmat zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată, cauza fiind soluţionată de judecătoarea căreia i-a fost repartizată speţa iniţial, respectiv Cristina Ardeleanu, notează Agerpres.
Este vorba de un proces în care Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.
Obiectul principal al dosarului se referă la anularea hotărârii BEC, respectiv a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale (CCR).
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.
Pe 24 decembrie, CAB a preschimbat termenul de judecată din data 13.01.2025 ora 11.00 la data de 30.12.2024, ora 14.00.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 16 decembrie că nu are competenţa să soluţioneze contestaţia depusă de Călin Georgescu în legătură cu reluarea alegerilor prezidenţiale, cererea acestuia fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.
Duminică seară, într-un live publicat pe pagina sa de Facebook, Călin Georgescu a afirmat:
„Mâine voi fi la Curtea de Apel și voi aștepta verdictul care se va da asupra democrației nu doar din România, ci și din întreaga lume. Voi, politicienii, ați creat un precedent internațional prin ceea ce ați făcut la Curtea Constituțională a României. Acum, întreaga lume democratică este cu ochii pe voi. Vă asigur asta. Mâine, justiția profesionistă va judeca justiția politică. Dreptate vs. nedreptate, popor vs. politicieni. Este momentul în care vom afla cu adevărat cine face legea în România: sistemul sau magistrații”.