Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabili, pe o perioadă de şase luni, un tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.
Guvernul României şi Consiliul Concurenţei au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA.
În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie şi alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori să introducă şi alţi indicatori de evaluare a riscului, aceştia o pot face cu respectarea reglementariilor în vigoare.
Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăţilor de daune achitate de către asigurători raportate la frecvenţa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.
Contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, în funcţie de opţiunea asiguratului, şi poate fi sistat la cererea asiguratului în situaţia suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului.
Asigurătorul RCA are obligaţia să notifice asiguraţii, la solicitarea acestora, în ceea ce priveşte modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informaţii despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora este stabilită aceasta, sau raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă.
Totodată, asigurătorul RCA are obligaţia deschiderii dosarului de daună la data înregistrarii avizării de daună.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta